Головна Мапа сайту Контакти
RSS
13 липня 2009
Один день. Україна

В Україні стає популярним джампінг

22:01

Поки тривають літні канікули, молодь вигадує собі нові розваги. Якщо набридли ролики та велосипеди, можна спробувати джампери. Цим англійським словом називають новинку для екстремалів - спеціальні пристрої, які вдягають на ноги - у них стрибають високо та далеко.

Цими вихідними в Києві відбувся перший фестиваль стрибунів. Учасники - з різних міст України та двоє росіян. Стрибки понад хмарами та під пекучим сонцем бачила Дарина Горова.

Ще два роки тому про такі чудернацькі ходулі в Україні ніхто не чув. А сьогодні в Києві перший стрибунський фестиваль. Хлопці крутять сім сальто підряд та беруть двометрову планку.

Мрії про чоботи-скороходи здійснились. Чотириста доларів, кілька тижнів тренувань - і бігаєш семимильними кроками та стрибаєш вище неба.

Це - міцно скручені пластикові волокна. За раз не розламаються, а розриватимуться поступово. Така дуга добирається індивідуально - залежно від ваги. Пристрій закінчується так званим "копитом" - такий собі каблук заввишки сорок сантиметрів.

Євген Панарін, організатор фестивалю:

- Первый раз, когда приходит человек, для него тяжело понять, потому что стоять на них невозможно. Нужно все время перемещаться, поверхность идет полукруглая, и хорошо бегать и прыгать на них.

Вдягнули копита, розім'ялися і почали стрибати в довжину. Розбігаються з тридцяти метрів, стрибнути можна аж на десять.

Учасник може штовхатися з однієї або двох ніг. Але приземлитися повинен обов'язково на дві ноги. Тільки тоді ця спроба буде зарахована.

У цих змаганнях переміг стрибучий гість із Росії. Його результат - 5 метрів 70 сантиметрів.

Євген Марченко, учасник змагань:

- Пять лет занимался батутом, потом пять лет прыгал на дорожке, а потом мне одногруппник принес в институт джамперы. И я понял, что все - это мое.

Найвидовищніші - змагання з фристайлу. Перемагає найвправніший: щоб і стрибав вище, і трюків - шпагатів, сальто - виконував побільше. А при цьому ще й був артистичним. У журі це оцінює спеціально запрошений хореограф.

У фристайлі переміг донеччанин Антон Савицький. Хоча стрибає лише тиждень. Утім, і падав він сьогодні чимало. Захист є, та з ним незручно, тому хлопці використовують лише наколінники.

Джампінг - захоплення не дівоче. Хоча на таких дибах ноги стають візуально довшими, а три кілограми ваги на кожній ще й добре їх тренують. От виступ єдиних в Україні стрибух.

Перевага джамперів - тренуватися можна будь-де. Кияни збираються двічі на тиждень в одному з парків. Для новачків - безкоштовні пробні уроки.

Дарина Горова, Олексій Стеченко, К1.

Телепрограма