Головна Мапа сайту Контакти
RSS
3 серпня 2009
Один день. Україна

Оце так професія! Пілот повітряної кулі

21:09

Відірватись від землі - одвічна людська мрія. А першою допомогла її втілити повітряна куля. Після експериментів з тваринами постало питання, хто з людей наважиться злетіти. Відкинувши пропозицію Людовика 16-го відправити у політ каторжників, зголосились дворяни. З того часу польоти вважають привілеєм еліти. Хто зараз підкорює небеса на повітряній кулі - дізнавалася Ірина Долобан.

На годиннику пів на шосту ранку, а робота пілота вже у розпалі. У небо запускають повітряну кульку, і за компасом Олексій визначає напрям вітру. Обравши місце старту, він повідомляє про це Службі протиповітряної оборони та контролю цивільної авіації. Все необхідне у нього завжди з собою. Ось у причепі - гандола, пальник, вентилятор та оболонка кулі.

Олексій Пархоменко, пілот, голова клубу "Пілот":

- В корзине находятся баллоны с газом. При помощи этого газа и горелки подогревается воздух в оболочке воздушного шара. Таким образом, можно регулировать высоту полета.

Кілька хвилин роботи команди - і аеростат готовий до підйому. У польоті головне завдання пілота - контролювати висоту. Аеростат не має жодних двигунів, тому єдині засоби керування - це газ та пальник. Коли куля остигає, пілот її підігріває, щоб зафіксувати необхідну висоту.

Під час спортивних змагань головне для пілота - орієнтуватися у повітряних потоках та в необхідний момент з точністю вийти на задану висоту.

Олексій Пархоменко, пілот, голова клубу "Пілот":

- Сегодня в полете мы попытались пролететь над деревянной церквушкой в Тростинках и, в принципе, у нас получилось. Мы достаточно близко прошли. На соревнованиях эта точность определяется в сантиметрах.

Від початку квітня до кінця жовтня Олексій виконує до п’ятнадцяти польотів на місяць.

Олексій Пархоменко, пілот, голова клубу "Пілот":

- Кроме того, что я пилот, я еще и одновременно являюсь руководителем клуба. Естественно, организационные все моменты лежат на мне. Это организация различных воздухоплавательных мероприятий. То есть, мы проводим какие-то кубки, фестивали.

Робота пілота зобов’язує до активного способу життя. Адже професію Олексій поєднує з улюбленою справою та спортом.

Головну майстерність пілот виявляє у кінцевому пункті польоту. Приземлитися і залишитися в корзині - це досить складне завдання.

А ще серед обов’язків пілота - посвячення у повітроплавці тих, хто піднявся у небо вперше. За давньою традицією, схиливши коліна та захисні чохли, посвяченим підпалюють волосинку та присвоюють дворянський титул.

Ірина Долобан, Владлен Ноль, К1.

Телепрограма