Головна Мапа сайту Контакти
RSS
3 серпня 2009
Один день. Україна

У Чернігові мешкає тезка Пророка Іллі

21:11

Цієї неділі православні святкували День пам'яті святого Пророка Іллі - одного з найшановніших святих Старого Завіту. У церквах цього дня здійснюють Хресну ходу та освячують воду. А в народі кажуть, що в цей день і два наступних не можна купатися. Нібито Ілля-пророк їздить по небу на конях, і один з них губить підкову, вона падає у воду, від чого та відразу стає холодною.

Біблійний Ілля жив у Палестині в 9-му столітті до нашої ери. Але наші журналісти знайшли сучасного Іллю Пророка - він мешкає у Чернігові. Із тезкою святого познайомилася Алла Щоличева.

В цій чернігівській багатоповерхівці живе сучасний Ілля Пророк. Трирічний хлопчик зі звичайним іменем та незвичним прізвищем.

Про те, що його звати, як одного з найповажніших святих Старого Завіту, він навіть не здогадується.

Для хлопчика "Ілля Пророк" - це лише відповідь на запитання "Як тебе звати?".

Він теж Пророк - тільки Денис. Батько маленького хлопчика колись був чи не найлінивішим студентом. Викладачі ставили підпис у заліковці, щойно зачувши історію прізвища - у його родині були справжні віщуни.

Денис Пророк, батько Іллі:

- Изначально была фамилия Ковалев, это дедушкина фамилия была, потому что он был Коваль. Из-за этого пошла фамилия. А потом когда-то прадед будущее предсказал, ну как бы с этого и пошла фамилия. Ему дали кличку сначала "Пророк", а потом кличка переросла в фамилию.

У сім'ї Пророків на рахунку лише одне передбачення, що збулося.

Лариса Пророк, мати Іллі:

- Я только узнала о беременности, сразу муж сказал: "У нас будет Пророк Илья". У нас даже для девочки имени не было. Это даже не обсуждалось, должен быть только мальчик, и все.

Лікарі були впевнені - Ілля народиться саме на свято другого серпня. Але він з'явився на світ на два дні раніше. Коли родина Пророків реєструвала немовля, лунали і застереження, і сміх.

Молитви до святого тезки Ілюша ще не вчив - цей маленький іконостас він дістає тільки на прохання дорослих. Сучасний Пророк віддає перевагу машинкам, будівельним інструментам та вудилищу.

В свої три роки Ілля знає кілька віршів, рахує до десяти і плаває як риба. Жодних надможливостей за своєю дитиною Лариса поки що не помічала. Єдине, що перевіряла якості синоптика.

Лариса Пророк, мати Іллі:

- Иногда просто в шутку можем спросить: "Илюша, будет дождь или будет солнце?" Он нам отвечает. Мы посмеялись, и все на этом забыли. Ну иногда да, иногда совпадает. То ли это совпадение, то ли это так. Специально никто этого не проверял.

Сам Ілля Пророк майбутнє своє бачить просто - він буде водієм великої червоної машини.

З Чернігова Алла Щоличева, Микита Ісайко, К1.

Телепрограма