Головна Мапа сайту Контакти
RSS
7 серпня 2009
Один день. Україна

Захисники прав споживачів перевірили столичні базари

21:09

Планова несподіванка. Захисники прав споживачів запросили журналістів разом перевірити столичні базари. Сьогодні інспектори завітали на точки з секонд-хендом та китайською їжею. І хоча про свій візит попередили за 10 днів, правила торгівлі ігнорували на кожному кроці. Та шукати довелося не тільки порушення, а й самих продавців. Ринки перевіряла й Алла Щоличева.

У розпал літа перевірка передусім рушає до рядів секонд хенду. А тут якийсь полтергейст - речі продаються самі по собі, за прилавком - жодного продавця.

Ця жінка - інспектор, вона зустріла торговців півгодини тому. Бачила і їхні документи - найголовніших не було в жодного. Довідок про те, що речі пройшли санітарну обробку.

Олена Потапенко, заступник начальника відділу Головного управління захисту прав споживачів КМДА:

- Без такого документа невозможно определить, все ли вещи зашли сюда легально через таможню, все ли они прошли эту обработку. Ну грубо говоря, вы не можете быть уверены, что эти вещи никто не принес из дому свои непонятного происхождения.

Прилавки не демонтують і речі не заберуть. Інспектори лише торгувати заборонять на тридцять днів. За них продавці мають показати їм папери про оброблення. Хоча і зараз в цій купі важко зрозуміти, чим торгувати можна, а чим ні. Адміністратор ринку стає на захист підприємців.

Дмитро Краснощок, адміністратор ринку:

- Ну я думаю, ничего такого опасного. Они ж все как бы проходят, хотя вы знаете, как в нашей стране, как все где проходит. Нам самое главное - выдать документ, правильно.

А це вже магазин китайської їжі. Тут претензії в інспекторів виникають чи не до кожної упаковки.

Ірина Моісеєнко, інспектор відділу управління захисту прав споживачів КМДА:

- Оцей вугор коштує 200 гривень за кілограм, пропонується. І за такі гроші наші споживачі купляють собі отруту.

Дата виготовлення, виробник та термін вживання - якщо й надруковані, то китайською. А це – порушення, вирішують інспектори і настійливо рекомендують не торгувати такими харчами. Інакше - штраф сто сімдесят гривень.

Чжан намагається пояснити - в її магазині все свіже, вона й собі готує з цих прилавків.

А це колега по прилавку. Побачив перевірку, вирішив взагалі не торгувати. Потім вони з дружиною пояснюватимуть - перелякалися великого натовпу покупців, тобто журналістів.

На останок інспектори вирішили ще й кіоск із шаурмою закрити. В торговців не знайшлося паперів від санепідемстанції. Коли з’являться - заборону обіцяють зняти.

От тільки не зрозуміло, звідки в продавців шаурми візьметься дозвіл СЕС. Якщо готувати швидку їжу в кіосках мерія заборонила ще минулоріч.

Цією перевіркою працівники управління захисту прав споживачів зіпсували вечерю багатьом київським гурманам. Адже ті магазинчики на ринку, де продається "все для суші" закрилися. Незважаючи на те, що кіоски закрили на тридцять днів, продавці пообіцяли відкритися вже в понеділок.

Алла Щоличева, Дмитро Поденко, Олексій Шматов, К1.

Телепрограма