Головна Мапа сайту Контакти
RSS
11 серпня 2009
Один день. Україна

Анатолію Кашпіровському виповнюється 70 років

21:09

Сьогодні виповнюється 70 років Анатолію Кашпіровському. Найпопулярніший гіпнотизер Радянського Союзу зараз мешкає то в Сполучених Штатах, то в Росії. Але вже близько 20 років його слава не вщухає на теренах колишнього СРСР. Він починав як психотерапевт Вінницької психіатричної лікарні, а згодом збирав стадіони прихильників. Під час його телевізійних трансляцій люди буквально прилипали до екранів. У цей день Маркіян Перетятко вирішив з'ясувати - що це за сила - гіпноз?

Масові сеанси гіпнозу від Анатолія Кашпіровського збирали повні стадіони пацієнтів. На очах тисяч людей він складав одних штабелями, інших - змушував поводитися як сомнамбул. Лікування гіпнозом сьогодні втратило колишню популярність, оскільки усуває не причину різноманітних розладів, а лише їх симптоми.

Олег Чабан, психотерапевт:

- Гіпноз просто погладжує, заспокоює. По принципу плаче дитина - до неї можна підійти: "Хороша моя, все добре". І дитина перестала плакати. Чому вона плакала? Невідомо. Але дитина перестала плакати, Отак і гіпноз він дає ефект, але він не вирішує проблеми"

Олег Чабан свого часу також займався гіпнозом, тож добре знає як працює така техніка. Стан гіпнозу нагадує сон - однак при цьому між пацієнтом і гіпнотизером зберігається контакт.

Олег Чабан, психотерапевт:

- Для того, щоб ввести в гіпнотичний транс, потрібна просто фіксація на точці - блимкавка, ліхтарик, відблиск кульки. Коли ви фіксуєтесь, я починаю говорити монотонно: "Зосередьтесь уважно, розслабтесь…", починаю робити ось такий коливальний рух - і поступово ваш мозок починає входити в оцей трансовий стан.

Маркіян Перетятко, журналіст:

- Потрапити в гіпнотичний транс можна не тільки у кабінеті медика, а й просто на вулиці. Все залежить від вашого внутрішнього стану, а також від того, чи Ви потрапили в око вуличного гіпнотизера.

Навіть дитина здатна ввести в транс дорослого, якщо опанувала потрібну техніку. Не кажучи вже про тих, хто намагається використати гіпноз з корисливих міркувань.

Олег Чабан, психотерапевт:

- Циганський гіпноз або навіювання наяву, коли не взагалі здійснюється ніяких монотонних голосів. Вони прекрасно знають, що яскраві рухи плать, рухи руками, певний голос, інтонації, і ті теми які зачіпають за живе - людину привертають. Тим більше, вони дуже чітко вичленують людину, готову до гіпнотичного трансу.

До найбільш імовірних жертв вуличного гіпнозу психологи насамперед зараховують підлітків, жінок та людей у пригніченому стані. У такому випадку радять просто уникати контакту з потенційним гіпнотизером. Щоб потім не жалкувати, наприклад, за те, що позбулися вмісту гаманця.

Маркіян Перетятко, Олексій Шматов, К1.

- А ти знаєш, що у різні історичні епохи ставлення до гіпнозу було суперечливим? У античності наприклад гіпнозом захоплювались, а у Середні віки - гіпнотизерів боялися та спалювали на вогнищах.

- А зараз гіпноз вийшов вже далеко за лікарські кабінети. По телевізору навіть можна побачити гумористичні ток-шоу, де учасники під дією гіпнозу роблять вчинки, зовсім їм не властиві.

Наприклад, можуть з'їсти цибулину наче яблуко, або гарчати, як собака...

- Ваню, уважно дивись мені в очі! Я - найкраща спів-ведуча у твоєму житті, і далі - твоя підводка...

Телепрограма