Головна Мапа сайту Контакти
RSS
12 серпня 2009
Один день. Україна

Українські інженери створили систему керування дорожнім рухом

21:08

Вічні затори. Це питання хвилює кожного водія. Виявляється, проблему розв’язати можна. Українські інженери постійно працюють над удосконаленням дорожнього руху. Їхньою продукцією, окрім українських міст, користуються Кишинеу та Рига. Для покращення ситуації на українських дорогах фахівці запропонували спеціальну систему керування дорожнім рухом. Що це за система і як вона діє - дізнавалася Ірина Долобан.

Ось це - серце системи, яка зможе тримати під контролем рух транспорту всього міста. Зараз виготовляється модуль пам’яті зі спеціальною програмою, що аналізує рух транспорту і керує світлофорами. А інформація про дорожню обстановку подається у таку своєрідну шафу.

Олександр Скидан, технічний директор підприємства-розробника:

- Вот такой шкаф средней руки город может обеспечить полную связь с объектами.

Потім всі дані потрапляють до центрального пункту управління. І відображаються на моніторі. Наприклад, ось ситуація на перехресті та стан світлофорів. Таку картинку бачить диспетчер, і на основі цих відомостей він може керувати рухом на вулицях міста.

Олександр Скидан, технічний директор підприємства-розробника:

- Центры управления городом нужны для того, чтобы мы могли держать на пульсе города работающие-неработающие объекты, в каком они состоянии работают, ведется протокол электоронный. Создается архив каждый месяц, и в результате мы можем сказать, как работал какой перекресток три года назад.

Окрім контролерів, інформацію можуть збирати такі відеодетектори транспорту. Вони визначають інтенсивність руху на кожній смузі. На цьому графіку видно, що вдень по бульвару Шевченка за годину проходить дві з половиною тисячі автомобілів.

А таке відео магістралей міста можна побачити просто на інтернет-сторінці розробників. Камери передають кадр, що змінюється кожні 30 секунд, по бездротовій мережі.

Систему, розроблену українськими інженерами, Київ має. Це перехрестя обладнано за останнім словом техніки - світлодіодні світлофори, контролери, камери відеонагляду та детектори транспорту. Однак затори на бульварі Шевченка не зникли.

Адже в Києві таке перехрестя поки що єдине. Результат роботи системи стане помітний, коли такий вигляд матиме кожна велика розв’язка.

Павло Жабицький, директор підприємства-розробника:

- Для того, чтобы лечить человека, нужно знать его диагноз. Так вот киевского диагноза, я думаю, еще никто не знает. А диагноз - это сбор информации на основных магистралях города Киева. Это не сильно много надо. Наша аппаратура позволяет снять информацию и передать на центр.

Отже, головне завдання - проїхати з пункту А в пункт В з мінімальними витратами палива на максимальній швидкості. Для цього потрібно заздалегідь інформувати водія про затори і показувати на інформаційних табло схему проїзду. В цьому допоможуть контролери, відеокамери й детектори, які передадуть інформацію про ситуацію на дорогах в єдиний центр управління.

Апаратура проектується та виробляється в Україні. Вже навіть є план облаштування майбутнього Подольського мосту. Однак останнє слово залишається за замовником.

Ірина Долобан, Василь Мєновщиков, В’ячеслав Фролов, К1.

Телепрограма