Головна Мапа сайту Контакти
RSS
30 вересня 2008
Один день. Світ

Ще один "чорний вівторок" на світових фондових ринках

21:01

Ще один "чорний вівторок" на світових фондових ринках. Хоча торги на головних біржових майданчиках Америки та Європи завершилися в плюсі, в першій половині дня котирування акцій лавиною котилися вниз через новини з Вашингтона.

Американські конгресмени провалили голосування з плану порятунку економіки вартістю 700 мільярдів доларів. Ці гроші мали піти на купівлю урядом США безнадійних боргів великих фінансових компаній та цінних паперів, які втратили свою вартість. Проти ухвали "Акта про надзвичайну економічну стабілізацію" висловилися 226 конгресменів, переважно від республіканської партії, за - 207. Законодавців насторожило те, що пакет приймають поспіхом. Результати голосування спричинили паніку на біржах. Обвал індексів становить у середньому від 5-ти до 8-ми відсотків.

Пітер Мендельсон, єврокомісар з питань торгівлі:

- Чесно кажучи, ми відчуваємо розчарування і неспокій. Ситуація й так досить погана, а те, що політики не можуть домовитися, робить її тільки гіршою. Зі свого боку ми не можемо говорити, що план виходу з кризи був ідеальним, але ми хочемо, щоб його ухвалили.

Лихоманило сьогодні й російські біржі. Торги на головному майданчику - Московській міжбанківській валютній біржі - затримали на дві години, щоб зменшити наслідки негативних новин з-за океану.

Крім того, адміністрація заборонила здійснювати спекулятивні операції, так звані продажі акцій без покриття. Суть її така: брокери позичають акції в колег і продають їх. Коли ціна акцій падає, біржовики їх викупляють і повертають кредиторові. Різницю в ціні кладуть собі в кишеню. Однак сьогодні заробити їм не вдалося. Зусилля адміністрації Московської біржі дали позитивний результат, на момент закриття котирування виросли на 1 відсоток. Світове ж зростання біржових індексів експерти пояснюють просто - інвестори кинулися купувати дешеві акції з надією, що криза минеться, і вже найближчим часом вдасться їх продати у кілька разів дорожче.

 

Телепрограма