Головна Мапа сайту Контакти
RSS
19 листопада 2008
Один день. Світ

Світові автовиробники знаходяться на межі банкрутства

21:14

От як вижити автовиробникам - думають усім світом. Американські автоконцерни - на межі колапсу. "Дженерал Моторз", "Форд" і "Крайслер" просять уряд США позичити їм 25 мільярдів доларів. Ситуація критична, без екстреної грошової допомоги стовпам американської економіки загрожує банкрутство.

Американські автоконцерни - на межі колапсу. Вони просять Конгрес дати їм у борг 25 мільярдів доларів. Команда новоспеченого Президента не проти. Барак Обама не може допустити, щоб у перші місяці його президентства компанії, які є символами американської моці, стали банкрутами. Втім, нинішня адміністрація не поспішає розщедрюватися. Міністр фінансів Генрі Полсон заявляє, що в стабілізаційному плані для автопрому не передбачено ані цента. Автовиробники ж погрожують, що їх банкрутство стане катастрофою для економіки країни.

Ричард Вагонер, голова "Дженерал Моторз":

- Ми в такому жахливому стані, що готові пристати на будь-які вимоги. Наші інтереси повністю відповідають інтересам акціонерів і платників податків. Адже ми забезпечуємо роботою кожного десятого американця.

На думку експертів, першим про банкрутство може оголосити «Крайслер». Компанії вже практично нема чим виплачувати зарплати. Не в ліпшій ситуації й інші автогіганти. Вони вже змушені продавати закордонні бренди. На початку року Форд продав «ЛендРовер» і «Ягуар». Тепер з молотка йде японська «Мазда».

Майкл Левін, викладач Нью-Йоркського університету:

- Американські автовиробники вже не витягують стільки робочих місць і брендів закордоном. Це величезний тягар. І водночас треба конкурувати з японцями. Порівняйте: у "Тойоти" - лише 3 бренди, у "Дженерал Моторс" – 8.

Через падіння попиту автовиробники масово закривають виробництво в Європі.

Найбільш бурхливо на це реагують в Іспанії. У Барселоні майже щодня протестують проти скорочень на фабриках компанії "Ніссан". Розгнівані працівники блокують штаб-картиру японської компанії. Втім, до здоров’я автопрому найбільш чутлива Німеччина. У Берліні налякані планами Сполучених Штатів підтримати автомобільний сектор.

Канцлер Ангела Меркель заявила, що її уряд про вітчизняні автоконцерни також не забуде.

Телепрограма