Головна Мапа сайту Контакти
RSS
19 листопада 2008
Один день. Світ

Стовбурові клітини практично застосовують при трансплантаціях

21:10

Медична сенсація - пацієнтові вперше успішно пересадили орган, вирощений із його власних стовбурових клітин. І хоча унікальну операцію провели ще півроку тому, лише нині лікарі можуть упевнено сказати - вона була вдалою.

Першою пацієнткою стала 30-річна колумбійка Клаудія Кастильйо. Через туберкульоз ліва частина її бронхів була серйозно уражена - тому жінку негайно треба було оперувати. Команда лікарів з Іспанії та Великої Британії запропонувала їй спробувати абсолютно новий метод. У померлого пацієнта взяли частину трахеї - нейтралізували старі клітини й усього за чотири дні виростили нові - їх взяли у самої Клаудії. Вже за тиждень після трансплантації - нова трахея почала працювати, а через місяць - у ній повністю відновилося кровопостачання. Тепер жінка насолоджується життям - без жодних обмежень.

Клаудіа Кастильйо, пацієнтка, якій пересадили трахею:

- Я просто хотіла почуватися здоровою і мати змогу займатися звичними речами - працювати, дбати про дітей. Звичайно ж, я дуже боялася, але знала, що все буде добре. Так і сталося.

Паоло Макіаріні, головний лікар відділення грудної хірургії клініки м. Барселона:

- На відміну від звичайної пересадки, ця операція технічно дуже проста і після неї не треба вживати ліків, які запобігають відторгненню пересадженого органа. А це істотно зменшує кількість постопераційних ускладнень.

Телепрограма