Головна Мапа сайту Контакти
RSS
23 грудня 2008
Один день. Світ

У Латвії ціни на нерухомість впали на 30 відсотків

22:08

Ціни на нерухомість впали на рекордні 30 відсотків. Щоправда, поки що не в Україні. У Латвії через падіння купівельного попиту на житло завмерли півсотні нових проектів.

Уряд країни вже готовий скасувати обов’язковий перший десятивідсотковий внесок за кредитом. Утім, на думку експертів, це нічого не змінить - банки неохоче кредитують ринок нерухомості. Більше - у сюжеті Тетяни Козирєвої.

Водій за наймом Арманс ще влітку отримував півтори-дві тисячі євро щомісяця. Планував брати кредит на квартиру у Ризі. Утім нині у перевізника важкі часи - кількість замовлень зменшилась удвічі, а відтак і гаманець відчутно потоншав. Тепер Армансу залишається лише мріяти про власне житло.

Арманс Еге, водій (Рига):

- С работой не очень идет, кредитов не дают, проценты довольно большие.

Ставки за кредитом підскочили з 5 до 15 відсотків. Менш доступними стали іпотеки ще й через запровадження урядом обов’язкової умови - довідки про офіційні доходи клієнта. Як наслідок - обвалилися притягнуті "за вуха" ціни. Різке їх падіння на 30 відсотків - до тисячі євро за квадратний метр - змусило будівельників затягнути паски.

Маріс Елертс, заступник директора агентства інвестицій та розвитку Латвії:

- Многие фирмы начали развивать проекты по недвижимости, начинали строить, предлагать на рынке, поэтому цены пошли очень резко вверх. Из-за этого очень возросли цены на строительство.

На елітне житло у Ризі попит є - криза навіть допомагає працювати.

Алексейс Семьоновс, фінансовий менеджер:

- Нам просто даже очень хорошо работать, можно сказать - спокойнее на душе. Раньше было такое врямя сумасшедшее. Люди шли и шли, а сейчас можно выбрать индивидуально. И с каждым тщательно работать.

У цьому агентстві уцінка для кожного клієнта своя. Її обговорюють під час особистої розмови із директором фірми. У середньому за найменшу у цьому будинку двокімнатну квартиру на 65 квадратних метрів доведеться викласти 125 тисяч євро. Новий елітний проект у Юрмалі фірма заморозила.

Від падіння цін на нерухомість - збитки і у компаній-виробників будівельних матеріалів. Рятує підприємців падіння цін на сировину і експорт. Крім того, дозволяє залишатись на плаву і творчий підхід до кожного проекту зокрема.

Оярс Якц, постачальник будівельних матеріалів:

- Мы должны стремиться к более творческому подходу, потому почти каждый большой проект рассматривается отдельно. Мы включаем инженеров и других специалистов, чтобы разработать индивидуальный, более творческий проект.

Скорочення штату, трудоднів та зайвих витрат - так тут заощаджують. Як і собі зекономити - думає також Арманс. Якщо у банку йому і дадуть іпотечний кредит, купувати квартиру не буде.

Арманс Еге, водій (Рига):

- Теперь надо думать что брать - квартиру или частный небольшой дом, потому что за все коммуникации довольно дорого платить, а свой дом - там уже ты можешь выбрать - на газе отапливать, на электричестве или на других ресурсах. Так что эти большие дома уже под вопросом.

Комунальні послуги за трикімнатну квартиру обходяться латвійцям до 200 євро на місяць. Крім того, елітна квартира вартує майже як власний будиночок на околиці міста із удвічі більшою квадратурою.

Телепрограма