Головна Мапа сайту Контакти
RSS
5 лютого 2009
Один день. Світ

5 лютого народився Костянтин Калінін, конструктор перших вітчизняних пасажирських літаків

22:03

Ім'я Костянтина Калініна сьогодні мало кому відоме. Хоча у тридцятих воно було на устах усього Союзу. Це конструктор перших вітчизняних пасажирських літаків. Його розробки визнані прототипами сучасних надзвукових лайнерів. Якими були літаки марки "К" - у день народження винахідника пригадає Маркіян Перетятко.

Свого першого літака Костянтин Калінін збудував у Києві. Сюди він повернувся 23-го року після Москви. Там його відрахували з Інституту інженерів Червоного повітряного флоту як колишнього офіцера царської армії і армії УНР. У Києві старі знайомі допомогли Костянтину Олексійовичу вирішити житлове питання - його поселили в одному з корпусів Київського політехнічного інституту. У КПІ Костянтин Калінін не тільки викладав, але й продовжував власне навчання.

Власне, перший літак і став дипломною роботою інженера. К-1 зібрали на авіаремонтному заводі із залишків матеріалів і запчастин від Першої світової. Пізніше він стане першим вітчизняним літаком, який рекомендували до серійного виробництва. Вся справа - у принципово новій формі крила.

Віталій Татарчук, історик Державного політехнічного музею:

- Калінін у вирішенні завдань дешевого і простого літака відійшов від традиційних схем, які були притаманні літакобудуванню не тільки в нашій країні, але й у світі. Зокрема, це його винахід - еліптична форма крила. В той час всі крила мали прямокутну форму. Еліптична форма крила дозволяла збільшити аеродинамічні якості майбутніх літаків.

Саме з Каліниним пов'язаний і перший міжнародний тріумф літакобудівників Cоюзу. Його санітарний літак К-4 отримав золоту медаль Берлінської виставки 28-го року. Машину обладнали лежаками, тож можна було розмістити двох лежачих або чотирьох сидячих пасажирів. Наступний калінінський витвір назвали "Сталін". Він став основним пасажирським літаком довоєнного Союзу.

Віталій Татарчук, історик Державного політехнічного музею:

- Збільшення навантаження, збільшення обсягу перевезень привело його до думки, що треба розробити принципово нову схему літака - розмістити весь вантаж у крилі. Звідси з'явилася його ідея "все в крилі".

У єдиному крилі з розмахом понад 50 метрів вміщувалося все - пальне, вантажі і 128 місць для пасажирів. Гігант К-7 став найбільшим на той час літаком світу. Однак до серійного виробництва справа не дійшла. Радянське керівництво відмовляється від крилатих велетнів. Перевагу віддають швидкості та далекобійності. Так з'являється безхвостий К-12.

Віталій Татарчук, історик Державного політехнічного музею:

- Вже не було там стабілізатора і хвостового оперення. Це, відповідно, дозволяло збільшувати аеродинамічні якості і швидкість у декілька разів. Недаремно через 20 років у 1958 році американський журнал "Ейр Пікторал" назвав "безхвостку" Калініна "прототипом всіх сучасних реактивних літаків".

37 року розфарбована "Жар-птиця" К-12 здивувала присутніх на параді в Москві, але вже наступного року її конструктора засудили як ворога народу і розстріляли. Машини Калініна знищили, а до наших днів збереглася тільки ця модель найпопулярнішого літака довоєнного Союзу.

Маркіян Перетятко, Олександр Пономарьов, К1.

Телепрограма