Головна Мапа сайту Контакти
RSS
12 лютого 2009
Один день. Світ

Аврааму Лінкольну виповнюється двісті років

21:09

Виповнюється двісті років з дня народження шістнадцятого президента Сполучених Штатів Америки - Авраама Лінкольна. Очоливши країну в один із найважчих періодів історії, він провів її через громадянську війну, об'єднав націю та запобіг можливому розпаду Сполучених Штатів. Лінкольна також називають "великим визволителем" за те, що він виступав за звільнення темношкірих американців з рабства. Історичну постать Авраама Лінкольна вивчав Олександр Николишин.

Авраам Лінкольн - утілення американської мрії

Авраам Лінкольн є справжнім втіленням американської мрії - виходець із звичайної фермерської родини, який завоював найважливішу посаду в країні - пост президента. До того ж він був першим республіканцем, що очолив країну. Та повагу наступних поколінь забезпечило йому не лише це. До історії Авраам Лінкольн увійшов, перш за все, як визволитель американських рабів. Однак за це він був покараний сучасниками. Лінкольна застрелив актор Джон Бут під час вистави в театрі.

Авраам Лінкольн - "президенти теж плачуть"

Сімейне життя шістнадцятого американського президента теж не було безхмарним. З одного боку він був зразковим сім’янином, який прожив із єдиною дружиною - Мері Тодд більше 20-ти років та виховував чотирьох дітей. З іншого ж - спільні роки - затьмарювали постійні сварки між подружжям, що були повною протилежністю один одному за характером. А з чотирьох синів Лінкольнів, до дорослого віку  дожив лише один - Роберт. Інші ж пішли з життя ще в дитинстві чи в юності.

Авраам Лінкольн - ім'я-легенда

Та попри сімейні негаразди Авраам Лінкольн завжди сумлінно виконував свої обов’язки як президент країни. І не дивно, що його й досі вважають одним із найбільш популярних президентів США. Меморіал, споруджений на його честь у Вашингтоні, - є місцем паломництва багатьох туристів. Портрет Лінкольна зображено на одно центовій монеті і на 5-ти доларовій купюрі. А назву "Лінкольн" мають не лише місто, університет і численні вулиці, а й марка одного із найпрестижніших автомобілів і навіть американський військовий корабель.

Телепрограма