Головна Мапа сайту Контакти
RSS
17 лютого 2009
Один день. Світ

Телескоп "Хаббл" залишається без ремонту до квітня

21:09

Сьогодні для ремонту орбітального телескопу "Хаббл" мав стартувати шаттл "Атлантіс". Утім, через технічні причини ця місія знову відкладена, астронавти вирушать у космос не раніше квітня.

Це мала бути вже четверта експедиція до найкращого телескопа, створеного  людиною. Саме з його допомогою зроблено найвагоміші астрономічні відкриття. Що ж таке космічний телескоп "Хаббл" - в "Одній історії".

"Окуляри" для "Хаббла"

Орбітальний телескоп "Хаббл" проектували з 70-х років, він коштував фантистичні гроші - 1,2 мільярда доларів, і в 90-му був запущений у космос. Вже перші зображення засвідчили серйозну проблему в оптичній системі телескопа. У Хаббла було деформоване головне дзеркало, тож він виявився "підсліпуватим". Космічна експедиція НАСА поставила на телескоп спеціальну коректувальну оптику - такі собі окуляри. Ефект перевершив усі очікування: телескоп бачив навіть краще, ніж планувалося. Хаббл міг дістати до найвіддаленіших куточків всесвіту. Зараз він працює як міжнародна обсерваторія - заявку на роботу з ним може подати будь-який вчений.

"Хаббл" зняв аварію на Юпітері і екзопланети

Перед нами - одні з перших фотографій Хаббла, які зафіксували зіткнення комети з Юпітером. Таку пересічну для космосу подію людство бачить дуже рідко: комета врізається у планету лише раз на тисячу років. А так виглядає перша планета за межами Сонячної системи, яку людство побачило очима Хаббла. Вона на третину легша за Юпітер, але така ж у діаметрі - її змусило роздутися випромінювання зірки. Теоретично на ній може бути життя: в атмосфері є натрій, вуглець і кисень, а водень випаровується у простір, залишаючи хвіст, як у комети.

"Хаббл" - свідок смерті і народження зірок

А так Хаббл побачив те, що лишилося від зірки Касіопея А, яка була в 25 разів більша за Сонце. Вона знаходилася на Чумацьому шляху і вибухнула 1680 року. Це наймолодший залишок наднової у нашій галактиці. А 19 років тому "Хаббл" вживу побачив смерть зірки-гіганта - вибух наднової - у сусідній галактиці. Коли ударна хвиля досягла хмари газу, засяяли яскраві плями. А народжуються зірки у так званих галактичних туманностях - ділянках Космосу, багатих на газ і пил. Це найвідоміша з фотокарток NASA - Туманність орла. Вважалося, що це зона інтенсивного формування зірок, тому її назвали "Стовпи творіння".

Телепрограма