Головна Мапа сайту Контакти
RSS
18 лютого 2009
Один день. Світ

У світі розробляють альтернатвні джерела енергії

22:05

Росія відкрила свій перший завод із виробництва зрідженого газу. Блакитне паливо тепер рухатиметься не лише трубами, але й кораблями - по воді. Утім, не лише газ може стати джерелом тепла. Геотермальні джерела розробляють і в польських селах, і в центрі французької столиці. Деталі - в нашому енергетичному огляді.

Газ на Сахалінському заводі охолоджують до мінус 162-х градусів - він стає рідким, і його завантажують у трьохсотметрові танкери. Кожне друге таке судно йтиме до Японії, решта - до Південної Кореї і портів Північної Америки. Цього року завод обіцяє дати шість мільйонів тонн зрідженого газу, із наступного - на третину більше. На чверть століття уперед весь сахалінський газ уже викупили.

Завод будували - як і тиснули на кнопку - в чотири руки: "Газпром" - в нього контрольний пакет, британсько-голландський "Роял Датч Шел", японські "Міцуї" і "Мітсубіші".

Без газу можуть обійтися у Буковині Татрянській. Гаряча вода в цьому польському селищі б'є буквально з-під землі. Глибина геотермального джерела тут - дві тисячі шістсот метрів, і насосна станція обігріває навколишні будинки. Одну із свердловин у держави викупила приватна компанія і збудувала прибуткові термальні ванни. Втім, науковці кажуть, що тільки кожна друга бурова зрештою таки дістається води - інші працюють вхолосту.

Два кілометри вглиб у прямому сенсі під Парижем - і гаряча вода геотермальних джерел зможе зігріти дванадцять тисяч будинків. Із температурою в шістдесят градусів підземна вода буде не дорожча від газу. Уже півстоліття у такий спосіб обігрівають кілька будинків над Сеною. А в планах місцевої мерії - розвинути й інші екологічні джерела енергії. У Парижі збираються використовувати сонячні батареї, вітряки і гідрогенератори.

Телепрограма