Головна Мапа сайту Контакти
RSS
26 лютого 2009
Один день. Світ

180 років тому народився Леві Страусс - "батько джинсів"

22:02

180 років тому народився Леві Страусс - "батько джинсів". Саме він першим почав шити й продавати зручний одяг, який став культовим для багатьох поколінь. "Уніформа" авантюристів, ковбоїв і робітників, джинси стали "другою шкірою" для хіпі й президентів. Про символ демократичного ставлення до життя - "Одна джинсова історія".

Levi Strauss: джинси міцніші за коней

Історія джинсів почалася 1853-го року, коли емігрант з Німеччини Леві Страусс вирішив замінити незручні штани героїв "золотої лихоманки" на міцний одяг з корабельного брезенту. Перші "левайси" коштували 1 долар 46 центів і стали шалено популярні серед шахтарів та ковбоїв. Пізніше коричневу парусину змінили на більш вишуканий блакитний "денім". А бирка із зображенням коней, які намагаються розірвати пару джинсів, з'явилася після реального експерименту. Його провели потому, як машиніст потягу, котрий використав джинси замість зчіпки для вагонів, довів потяг до станції.

Levi Strauss: еволюція джинсів

Джинси весь час видозмінювалися. Люди скаржилися, що кишені не витримують ваги золотих самородків і швидко рвуться. Тоді шви почали укріплювати за допомогою заклепок для кінської збруї. Замість ґудзиків для підтяжок з'явилися петлі для паска, а ґудзики на ширинці змінила зручна застібка. А за особистим розпорядженням президента компанії щезла металева клепка на ширинці - він обпікся, коли вона розжарилася від вогнища. А металеві заклепки на кишенях сховали, бо вони сильно дряпали меблі та сідла.

Levi Strauss: джинси підкорюють планету

Коли кінематографісти одягли в джинси героїв вестернів, у свідомості покупців склався стереотип: джинси мають бути в гардеробі кожного чоловіка. Після Другої світової вони підкорили молодь. Голівуд допоміг іще раз, коли відомі актори Марлон Брандо і Джеймс Дін з'явилися в молодіжних стрічках, одягнуті в джинсу. "Левайси" стали уніформою для цілого покоління. Особливо їх полюбили хіпі й рокери. А тепер джинси носять всі - від двірників до президентів.

Телепрограма