Головна Мапа сайту Контакти
RSS
4 березня 2009
Один день. Світ

У Женеві розпочалося щорічне міжнародне автошоу

22:00

Економічна нестабільність змушує американців відмовлятися від дорогих покупок. Порівняно з минулим роком продаж автомобілів у Сполучених Штатах упав на 41 відсоток!

За рік американці придбали 9 мільйонів 300 тисяч автомобілів - найменше за останні 28 років. У Штатах традиційно домінують вітчизняні виробники, однак японці вже завоювали третину ринку. Європейці представлені дуже слабо. У Західній Європі панують автомобільні бренди Старого світу: "Вольцваген", "Пежо-Сітроен", "Рено" і "Фіат". На американців і японців припадає лише третина продажів.

За такої ситуації в Женеві розпочалося щорічне міжнародне автошоу. Поки що на нього можуть потрапити лише журналісти, однак багато автовиробників наразі скинули покривала зі своїх новинок. У Женеві на цей час відбулося 130 світових прем'єр! Подробиці - далі в сюжеті.

Під такі фанфари важко уявити, що світовий авторинок переживає кризу. Тут, на Женевському автосалоні, найкращі автомобільні марки воюють за увагу споживача і своє виживання. "Опель", яким володіє проблемний американський автогігант "Дженерал Моторс", вже звернувся до європейських урядів з проханням позичити 4 мільярда доларів.

Алейн Віссер, віце-президент Opel:

- Я не відкрию таємниці, коли скажу, що ми переживаємо серйозну економічну кризу. Попит на автомобілі в Європі знизився на 20-30 відсотків. Тепер всі шукають нові моделі ведення бізнесу, а найкращий вихід для нас - вийти на ринок з сильним товаром.

"Опель" сподівається, що новий електрично-гібридний хетчбек "Ампера" допоможе, і фортуна знову повернеться обличчям. Ця машина дуже економічна - на одному заряді батареї вона може проїхати 60 кілометрів. Шикарні автомобілі класу люкс теж звертають у бік екологічності. Зокрема "Бентлі" останньої моделі працює на біопальному.

Джеймс Розенштейн, директор Bentley із зовнішніх зв'язків:

- Це новий ринок, який зростатиме дуже швидко. Всі розуміють, що нафта рано чи пізно скінчиться, і доведеться шукати нові джерела енергії. Тож біопальне - крок у правильному напрямку.

Японський "Ніссан" представив свій концепт кар "Касана". Цей кроссовер кидає виклик усталеній думці про компактний автомобіль із п'ятьма дверцятами. Попри численні новинки шефи "Ніссану" теж скаржаться на скрутні часи.

Карлос Таверс, віце-президент Nissan:

- 2 роки тому світовий ринок автомобілів оцінювався у 68 мільйонів автомобілів. Зараз ледве продається 50. У Сполучених Штатах тоді продавали 16-17 мільйонів автівок. Зараз - лише 9.

А на іншому боці цінової шкали індійський автовиробник "Тата" представляє свій європейський варіант мікромашини "Нано".

П'єр Кастінел, шеф-дизайнер Tata:

- "Тата Нано" - це новий концепткар. Він легкий, доступний за ціною і може перевозити 5 людей. Ще один плюс - низьке споживання пального - на чверть менше, ніж у його конкурентів.

Перемогти у конкурентній боротьбі - чи не єдиний шанс для багатьох з цих брендів здолати падіння продажів і уникнути закриття фабрик. І тут у Женеві всі розуміють, що формула успіху - три "Е": економічність, екологічність та елегантність.

Ростислав Цуркан, К1.

Телепрограма