Головна Мапа сайту Контакти
RSS
5 березня 2009
Один день. Світ
Розслідування:

Рак у профіль. Ноу-хау у лікуванні

22:03

Ми продовжуємо серіал про рак. Щороку ста шістдесяти тисячам українців діагностують онкозахворювання. У чоловіків найчастіше зустрічається рак легень, натомість у жінок - рак молочної залози. Пізня діагностика злоякісних пухлин в українців, які не проходять щороку повного огляду, практично унеможливлює їх лікування. У той час, як закордонні фахівці вже навчилися долати ракові пухлини без скальпеля та запобігати онкозахворюванню ще до народження дитини. Про закордонні ноу-хау у боротьбі із раком дивіться у четвертій серії.

У Національному інституті онкології Франції спростували теорію про те, що алкоголь у малих дозах корисний. Навіть сто двадцять мілілітрів вина щодня збільшують шанси розвитку раку ротової порожнини і горла у півтора рази.

Французькі онкологи стверджують, що етиловий спирт в алкогольних напоях шкодить ДНК людини.

Мартін ле Келле-Ната, директор Національного інституту раку у Франції:

- Алкоголь збільшує схильність організму до ракових пухлин вже з першого келиха. Урбаністичний міф про те, що один келих червоного вина на день нібито добре впливає на здоров'я - тепер під питанням. Утім, це не зменшить любові французів до цього напою.

Поки цю гіпотезу досліджують в теорії, французькі нейрохірурги вже борються з раком на практиці. Злоякісну пухлину головного мозку медики ліквідували оптоволоконним лазером крізь ультра-мініатюрний отвір завширшки у три міліметри. Вони максимально наблизили пристрій до пухлини завдяки магнітно-резонансній томографії. Операція тривала лише хвилину. За цей час лазерний промінь високої температури зруйнував клітини раку. Хірургічне втручання провели під місцевою анестезією.

Олександр Карпентер, французький нейрохірург:

- Із перших п'ятнадцяти спроб шість завершилися повною реабілітацією. З цих шести у п'яти метастази більше не проявлялися.

А от британські медики подолали рак ще до його зародження. Ембріони схильної до онокозахворювань жінки продіагностували на ранніх стадіях розвитку. З-поміж дванадцяти знайшли один без гену, що спричиняє рак молочної залози - його й помістили в утробу матері. Раніше подібні процедури у Британії не практикували.

Пол Серал, завідувач відділення планування родини, Університет Лондона:

- Це величезне досягнення. Раніше у таких дітей був вісімдесятивідсотковий ризик захворіти раком грудей і шістдесятивідсотковий ризик захворіти раком яєчників. Тепер не тільки ця дівчинка, але і всі наступні покоління її нащадків будуть здорові. І це ще одне досягнення, оскільки ця родина більше не страждатиме від цієї хвороби.

Тетяна Козирєва, Василь Мєновщиков, К1.

Телепрограма