Головна Мапа сайту Контакти
RSS
17 березня 2009
Один день. Світ

Секрети Чорного ризького бальзаму

21:12

А от лікувальний напій у 45 градусів - цей парадокс, вже два століття геть не бентежить латвійців. Про цілющі властивості чорного ризького бальзаму існує чимало легенд. Так у Латвії охоче розповідають історію про зцілення напоєм цариці Катерини Другої. Де міф, а де правда - намагалася з’ясовувати Тетяна Козирєва.

Тетяна Козирєва, журналіст:

- Історія чорного ризького бальзаму така ж темна як і сам напій. Вперше його виготовили у 18 столітті. Під час другої світової рецепт втратили і віднайшли лише за кільканадцять років. Нині ж цей темний напій вважають візитівкою Латвії.

Це найбільша святиня - сюди немає ходу для людей з вулиці. У цих дерев’яних діжках не менше місяця настоюється чорний ризький бальзам. А ось і його 24 компоненти. Назви інгредієнтів розголошені ще у сорокових роках минулого століття, утім, підробити напій майже неможливо, запевняють утаємничені. 

Карліс Андерсонс, голова правління:

- Я уверен, что рецепт известен не на столько, чтобы в каждой стране его можно было изготовить и сохранить те вкусовые качества, которые есть у эталона.

Айя Заблотская, головний технолог:

- Дерево - пористый материал, как и керамика, в чем разливается Черный рижский бальзам - она дышит и напиток приобретает специфический аромат и вкус.

За цією книжковою шафою - підвал, де у творчих муках народжувався рецепт аптекаря Абрахама Кунса.

Анна Пашковська, працівник ресторану, екскурсовод:

- Он очень долго его делал, но он не держал аромата всех этих трав - испарялось через неделю, через 2 дня. И когда Абрахам Кунс уже не верил в свои силы, нечаянно все свои пробирки, все в чем он делал свой бальзам, пролил на дубовый стол и после этого именно сейчас бальзам держится 2 месяца именно в дубовых бочках, чтобы он сохранил все свои качества, свой вкус.

Сорокап’ятиградусний напІй як ліки вперше застосував Кунс. Саме ризький бальзам підняв з ліжка хвору Катерину ІІ.

Анна Пашковська, працівник ресторану, екскурсовод:

- В 1752 году проезжала мимо Екатерина ІІ и она захворала - может, климат у нас такой прибалтийский. Ветрено-дождливо. Обратилась к Кунсу, чтобы он помог ей. Он ей налил Бальзама и сказал, чтобы каждое утро она по чайной ложке добавляла в чай. И Екатерина выехала из Риги вполне здоровая.

Ця дуже схожа на правду історія - перша неофіційна реклама трунку, яка передається з вуст у вуста вже три століття поспіль.

Тетяна Козирєва, Дмитро Поденко, К1.

Телепрограма