Головна Мапа сайту Контакти
RSS
18 травня 2009
Один день. Світ

Довкола світу. Африка зсередини

22:02

На початку літа і сезону відпусток К1 розпочинає серіал "Довкола світу", присвячений мандрам, які запам’ятаються на все життя. Українці залюбки подорожують за кордоном. Але популярні маршрути - в Західну Європу, Туреччину чи Єгипет - давно відомі більшості туристів. Як відпочити незвично й недорого - знає Дарина Горова. Дивіться першу серію - "Африка зсередини".

Поки що для українців "Чорний континент" - терра інкогніта. Але він залюбки знімає маску. Ходити в Африку гуляти не тільки захоплююче, а виявляється, і недорого.

Ще студентом Євген Рафаловський посперечався, що піднятися на Кіліманджаро до снаги кожному. І таки зійшов із друзями аж на три найвищі африканські вершини. Мандрівники стали першими українцями, кому це вдалося. Африка вразила Євгена, і згодом він повернувся на "Чорний континент". Вирішив перетнути його на велосипеді. З Каїра до мису Доброї Надії він їхав 77 днів.

Євген Рафаловський, мандрівник:

- Больше всего в Африке поражают люди. То есть, у него ничего нет, он больной, у него нет еды, но он будет радоваться каждому прожитому дню.

Справжня Африка розвінчала міфи про саму себе. Дороги часом кращі від європейських. У деяких країнах громадський транспорт - це таксі: долар в будь-яку частину міста. Антисанітарія не надто помітна, брудно, але не смертельно. А екзотичні тварини не такі вже й небезпечні.

Євген Рафаловський, мандрівник:

- Африка - там опасно, жуки, скорпионы, змеи. Приехал и умер. Это сказки все. Вот я никогда не лечился от малярии, ни разу, сколько ездил.

Утретє мандрівник повернувся до Африки, аби на певний час стати африканцем. Кілька місяців Євген жив у племенах бушменів і хімба у Намібії. Він намагався наслідувати спосіб життя тубільців. Спілкувався знаками - це єдина міжнародна мова, яку там розуміють. А ночував у наметі.

Євген Рафаловський, мандрівник:

- Жил, естественно, в своем доме. Пришел со своим домом и ушел со свомим домом. И тлю варёную я ел, с кукурузой совмещенную. И гусениц мне приходилось есть. И коров я там доил. И дома из навоза вместе с ними строил.

Бушменам українець сподобався. Пропонували одружитися і залишитися назавжди.

Євген Рафаловський, мандрівник:

- Мне масай один говорит: "Смотри, вот жена. Возьми, у нее есть дом, у нее есть скот, ты же любишь Африку, вот будешь здесь жить". Я говорю: "Ну хорошо, я буду…" А смотрю - у нее маленький, вообще грудной ребеночек. Я говорю: "А где же ее муж, если у нее ребеночек маленький? " Говорит: "Да он уже умер." - "От чего умер?" - "От СПИДа, – говорит, - Но ты все равно, ее бери, она класная."

В Африці багато туристів з Європи. Особливо молоді. Рафаловський дивується, чому українці досі позбавляють себе задоволення погодувати носорога та помилуватися водоспадом Вікторія з вертольота.

Євген Рафаловський, мандрівник:

- Африка, на самом деле, она очень дешевая. Главное просто путешевствовать дикарем. Вот как наши там берут, едут в Крым. Хотя цены в Крыму сейчас, Африка будет гораздо ниже. Главное - туда добраться.

Дарина Горова, Вячеслав Фролов, К1.

А завтра у нашому серіалі "Довкола світу" дивіться історію про українського мореплавця. Чергова серія мандрів називається "На човні".

Телепрограма