Головна Мапа сайту Контакти
RSS
20 травня 2009
Один день. Світ

Від раку помер актор Олег Янковський

21:17

Нині не стало Олега Янковського - улюбленого актора не одного покоління. Хворий на рак, він доки міг - грав у спектаклях і знімався у фільмах. Цього року ім'я Олега Янковського пролунало у Каннах - туди повезли його останню стрічку. "Один день" пропонує розповідь про шлях актора до великої сцени і великого екрану - він був сповнений доленосних випадковостей.

Стиляга із Мінська

Стилягою Олег Янковський стає у Мінську. Він підлітком живе там із братом-актором, навчається у школі - а вечори проводить на місцевому Бродвеї. Це брат вперше приводить Олега до театру - замінити в епізодичній ролі хворого колегу. Втім до ролі у фільмі Стиляги - ще півстоліття, і молодий Янковський про акторство як професію не думає. Після школи він повертається до батьків у Саратов, щоб стати лікарем - і випадково помічає оголошення про набір до театрального училища. У приймальні директора з'ясовується, що студента Янковського - уже зарахували. Просто іспити - таємно від батьків - склав інший його брат, який вирішив поступитися Олегу своїм студентським квитком.

Геній випадку

Зразковий арієць Генріх Шварцкопф - перша і одразу зіркова роль Олега Янковського - і теж випадкова. У кіно молодий саратовський актор потрапляє із львівського ресторану. Режисеру Басову у Щит і Меч бракує саме такого типажу, коли за обідньою перервою за сусіднім столиком він помічає Янковського - той був із театром на гастролях. Життя актора відтоді постійно супроводжує команда "мотор" - Янковський знімається більше ніж у сімдесяти стрічках. Саратов він міняю на Москву - де понад тридцять п'ять років служить у Ленкомі.

Останнє "Одруження" і Канни

Янковський виходить на сцену і знімається до останнього. Про рак підшлункової залози стає відомо у листопаді - актора обстежують у Німеччині, він ще з'являється у Ленкомівському Одруженні. Павло Лунгін привозить до Канн його останню стрічку. У фільмі Цар Олег Янковський грає митрополита Філіпа. На знімальному майданчику про хворобу актора ще ніхто не здогадувався.

Телепрограма