Головна Мапа сайту Контакти
RSS
25 травня 2009
Один день. Світ

Виповнюється 20 років з дня виходу першої частини "Зоряних війн"

22:02

Сьогодні виповнюється 20 і 30 років, відколи вийшли відповідно перша і друга частини кіноепопеї "Зоряні війни". Взагалі, травень можна назвати місяцем "Зоряних війн". Тоді ж народився Джордж Лукас - режисер фільму. І всі 6 частин побачили світ саме у травні.

Зараз ці спецефекти можуть здатися примітивними, але 1977-го, коли "Зоряні війни" побачили світ, це була справжня революція у кінематографі. Кіно взагалі ще ніколи не мало такого впливу на глядачів - вперше в історії фільм змусив шаленіти і дітей, і дорослих. Найвідданіші фани навіть навернулися в нову віру - "джедаїзм".

А дохід від продажу "зоряновійнової" атрибутики був вищим від самих касових зборів. Бренд, створений Лукасом, став одним із найдорожчих і найприбутковіших.

Дисків із "Зоряними війнами" не знайти в українських магазинах. Адже жодна з вітчизняних компаній не змогла придбати права на знамениту кіноепопею Джорджа Лукаса. Купити їх можна лише на піратських копіях. Попри це "зоряновійноманія" добралася і до України.

Ось це українські послідовники джедаїв. Нехай їхні дерев'яні мечі не світяться, та розмахують ними достоту як герої на екрані.

Інші прихильники "Зоряних війн" віддають перевагу бійкам віртуальним. Навіть сесія не заважає Олександрові знайти час для міжгалактичних боїв. Адже "Зоряні війни" вчать того, чого не дізнатися на заняттях.

Олександр Труш, шанувальник "Зоряних війн":

- Певний повчальний зміст вони у собі несуть. Людям завжди була цікава боротьба добра зі злом. Багато прикладів, коли люди вибирають щось для себе, щось краще для них, і це не завжди щось добре.

А ось такий костюм - для охочих перевтілитися у героя "Зоряних війн". На Новий рік чи Хелоуін його не знайти на вітрині. Адже Дарт Вейдер - один із найпопулярніших персонажів у магазині. І як бачите, розмір костюму зовсім не дитячий.

Лілія Шуміліна, адміністратор магазину:

- В основном молодые люди - возраст до 30-ти лет. Именно в этой молодежной среде популярен этот фильм, поэтому и костюм, естественно, популярен.

Знайти для себе щось цікаве можуть і наймолодші прихильники кіноепопеї.

Катерина Сергатюк, продавець магазину:

- У нас есть и мечи, и шлемы. Серия "Звездные войны" пользуется большой и хорошей популярностью у детей 6-7-ми лет. Некоторые просто берут даже надевают шлем, берут этот меч и с удовольствием уходят из магазина с улыбкой и с радостью.

Однак пік популярності іграшок із "Зоряних війн" уже позаду. На п'яти їм наступають нові герої нових фільмів.

Олександр Николишин, Юрій Романюк, Владлен Ноль, Василь Мєновщиков, К1.

Телепрограма