Головна Мапа сайту Контакти
RSS
15 червня 2009
Один день. Світ

95 років тому народився Юрій Андропов

22:05

95 років тому народився Юрій Андропов. Усього 7 класів школи та диплом технікуму не завадили йому у майбутньому стати дипломатом, начальником КДБ і врешті - Генсеком.

Андропова вважають найбільш суперечливою і загадковою персоною радянського простору. Він підробляв свою біографію, став героєм безлічі анекдотів і першим в історії СРСР співробітником спецслужб, який очолив цілу країну. "Один портрет" Генсека - від Олександра Николишина.

1954 - 1957. Боротьба з антикомуністичними елементами в Угорщині

На посаді посла Радянського Союзу в Угорщині Юрій Андропов отримав незабутній урок на все життя. Антикомуністична демонстрація студентської молоді 23 жовтня 1956 переросла у народне повстання. Стримати реформаторський запал угорської інтелігенції Андропов закликав з допомогою радянських танків, а сам переконував угорську владу, що Союз не застосовуватиме сили. Після придушення угорського повстання Андропов назавжди запам'ятав - втратити владу легко, варто лише послабити ідеологічний контроль.

1967 - 1982. Боротьба із дисидентами

Переважно зміцненням цього контролю Андропов і займався упродовж усіх 15-ти років головування у Комітеті держбезпеки СРСР. На посаді головного КДБіста він боровся з "антирадянськими елементами" у самому Радянському Союзі - їх згодом назвуть "шістдесятниками". Тих, кому пощастило більше - як от Солженіцину - висилали з країни, такі, як Стус, вмирали у таборах. КДБ Юрія Андропова - найбільш впливове та могутнє за всю історію свого існування.

1982 - 1984. Боротьба за дисципліну

1982-й - пік кар'єри Юрія Андропова. Він змінює Брежнєва на посту Генерального секретаря ЦК КПРС. Посада нова - методи керування старі. Причину тяжких економічних негараздів СРСР він вбачає у свавільності народу і береться наводити порядок у країні. Головний ворог - порушник трудової дисципліни, або просто прогульник. Довести до кінця цю битву Генеральний секретар не зміг, довелося розпочинати іншу - зі смертю. Він став Генсеком зі штучною ниркою, а останні півроку правив з лікарняного ліжка. Цей бій Юрій Андропов програв 9 лютого 1984 року.

Взагалі цей день - знаковий для спецслужб. Рівно за 10 років після народження Андропова 15 червня 1924 року головою ФБР Сполучених Штатів став Едгар Гувер.

Він пробув на цій посаді рекордний термін - 48 років. І за цей час набув слави найвпливовішої людини країни і прізвисько від журналістів "Той, кого ніхто не знає".

В Андропова теж було багато прізвиськ. Його називали "таємничою особистістю без біографії", "останнім шансом СРСР" і навіть "романтиком з Луб'янки". Мало хто знає, але Андропов писав вірші, які нікому не показував. От наприклад:

Навек мы бренны в этом мире под луной:
Жизнь - только миг, небытие - навеки.
Кружится во Вселенной шар земной,
Живут и исчезают человеки...

Виходить, що Радянським Союзом керувала людина з тонкою душевною організацією!

Телепрограма