Головна Мапа сайту Контакти
RSS
19 червня 2009
Один день. Світ

Terrorists win! CS святкує 10-річний ювілей

21:06

Десять років тому світ поділився на терористів і контр-терористів. Дев'яносто дев'ятого вийшла перша версія гри Контр Страйк. Шанувальники цієї стрілялки тепер налічують цілі армії. Українські команди - на перших ролях в СНД. Один день дізнавався, як стати вправним шутером, яке прозріння може прийти перед монітором комп'ютера і як не загубитися між реальністю і віртуальним світом.

Костянтин Коробов, журналіст:

- Контр-страйк - це те магічне заклинання, яке вкупі із одним чарівним кліком, перетворює будь-кого - від шкільних ботаніків до офісного планктону - на справжніх Рембо.

Гра виходить у дев'яносто дев'ятому, а вже двохтисячного - з'являється київська ліга Контр Страйк. Грає спочатку столиця, потім підключаються регіони. І за кілька років доводиться розділяти: тих, хто вбиває одне одного мишкою просто так, і тих, хто робить це професійно. Про - їздять на міжнародні змагання і мають спонсорів.

Торнадо - команда аматорів, їхні суперники - в іншому місті, вони грають через інтернет. Аби стати професіоналами - ще треба вбити не одну годину, і не один десяток віртуальних противників.

Геннадій Веселков, головний суддя WCG в Україні:

- Профессиональные команды посвящают каждый день два три и больше часов тренировкам. Перед какими-то серьезными чемпионатами ребята могут вообще сидеть по восемь часов в день тренироваться. Набирать уровень, неделю-две.

Капітан Торнадо - Олександр Нетреба - грає вже давно. Але свідомо, поєднавши Контр страйк із життям - тількі два останні роки.

Олександр Нетреба, капітан команди "Торнадо":

- Я начал относиться к КС по-другому. Раньше я играл просто так, а сейчас я не хочу играть просто так, я хочу играть для чего-то. Для того, чтобы обладать какими-то способностями дополнительными, внутри себя.

Розтрощити голову комп'ютерному терористу для звичайного підлітка - просто спосіб скинути зайву агресію. У психолога Олени Савченко в такий спосіб розслабляється донька.

Олена Савченко, заступник ректора інституту глибинної психології:

- У нее было такое возбужденное состояние, когда она рассказывала. Это приятная игра, в которой можно убивать, убивать. И я спросила, приносит ли это какое-то ощущение? Она сказала, что да - это такая разрядка, очень хорошо себя чувствуешь.

В цьому немає нічого страшного, поки усвідомлюєш - що ти тиснеш тільки на клавішу миші, а не на гачок автомата. Головне, аби з людьми гравець спілкувався частіше, ніж з комп'ютером.

Олена Савченко, заступник ректора інституту глибинної психології:

- Он может проходить идентификацию с героем определенную. Он видит в нем идеал. Он видит в нем сильного, храброго, и становится по сути дела сам такой.

Торнадо разом грають усього кілька місяців - вони прагнуть стати професіоналами, але переконують, що скласти зброю зможуть будь-якої миті.

Олександр Нетреба, капітан команди "Торнадо":

- Как только я почувствую слабость от КС, и оно становится отделенным от жизни, кс начнет мне мешать в моей личной жизни - я откажусь от него сразу. 50 05 в жизни много вещей, которые тоже хочется познать.

Олександр Нетреба каже, що замінити Контр Страйк йому зможе родина - дружина і діти. А цей бій команда Торнадо програла.

Костянтин Коробов, Геннадій Анікеєнко, Ігор Антонюк, Іван Єрмаков. К1.

Телепрограма