Головна Мапа сайту Контакти
RSS
9 липня 2009
Один день. Світ

Одна історія. Музи і другі половинки рок-музикантів

22:05

45 років відзначає співачка та актриса Кортні Мішель Харрісон - більше відома під псевдонімом Лав. Це означає "любов". І прізвисько дісталося їй від батьків-хіпі.

Кортні Лав уславилася як дружина легендарного фронтмена гурту "Нірвана" Курта Кобейна. Про муз і других половинок рок-музикантів - в "Одній історії".

Патті Бойд. Дружина приятеля

Джордж Харрісон і Патті Бойд зустрілися на знімальному майданчику. У стрічці з "Бітлз" Бойд сказала всього одне слово. Однак цього було достатньо, аби завоювати серце "бітла". Одружившись, Харрісон присвятив їй одну із своїх найкращих пісень - Something. А вже за кілька років пісню "Лейла" про безнадійну любов до чужої дружини Патті присвятив інший легендарний рок-музикант - Ерік Клептон. Роман дружини з близьким другом розбив серце Харрісону. Хіт Wonderful tonight - теж про Патті Бойд. Цю композицію Клептон написав, коли Патті таки вийшла за нього заміж.

Йоко Оно. Сірий кардинал

А от Йоко Оно серця Джона Леннона не розбивала, натомість фанати "Бітлз" саме її звинувачують у розвалі "ліверпульської четвірки". Леннон порушив суворе табу - приводив подругу на репетиції. А всього за кілька місяців після їхнього весілля "Бітлз" розпались. Відтоді Джон і Йоко все робили удвох - давали інтерв'ю в ліжку, проводили виставки і, звичайно ж, співали. Після загибелі Леннона Оно у капелюшку і круглих окулярах і досі робить те саме - тільки вже сама і не так вдало.

Кортні Лав. Рок-білявка

Суміш панку і гранжу, наркотиків і алкоголю - це одна із найскандальніших сімейних пар 90-х - Курт і Кортні. Така ж назва і в документального проекту - розслідування смерті Кобейна. Частина фанатів звинувачувала у загибелі Лав, інша переконувала - Кортні тужила за ним як ніхто інший, тамуючи біль наркотиками. Утім, між скандалами, судами й клініками Кортні Лав встигла записати платиновий диск, отримати "Греммі" та стати успішною актрисою.

- Дивні збіги. Невже жінка у рок-музиці приносить тільки лихо? Адже всі три історії нічим добрим не закінчилися - зрада, розпад гурту, самогубство чоловіка...

- Звісно, ні. Це радше виняток. Є ж Шарон Оззборн, яка завжди підставляла своє плече розбишаці Оззі. Завдяки їй він видряпувався з депресій та позбувся усіляких шкідливих звичок.

- А чи буває так, що дружина активно допомагає рок-музиканту у творчості?

- Бувало і таке. Наприклад, Лінда Макартні, яка співала разом із сером Полом. Або дружина гітариста-віртуоза Стіва Вая - Пія Майокко. Вона була музикантом, але покинула рок і зараз шиє чоловікові розкішні сценічні наряди.

Телепрограма