Головна Мапа сайту Контакти
RSS
30 липня 2009
Один день. Світ

Нова туристична мода у Японії - відвідувати цвинтарі

21:14

Нова туристична мода у Японії - відвідувати цвинтарі. Дедалі більше японців проводять вільний час серед могил - на місцях останнього спочинку своїх великих співвітчизників. Для них уже випускають карти і путівники.

Янака - це сто тисяч квадратних метрів тиші, оточених хмарочосами. Найвідоміше у Токіо кладовище - аби стежити за порядком на семи тисячах могил, тут є навіть власна поліцейська дільниця. Родичі померлих, пенсіонери, які полюбляють повільні прогулянки, а віднедавна - і молодь із путівниками в руках.

Норіє Суга, відвідувачка цвинтаря:

- Я прийшла сюди подивитися на могили видатних людей, про яких я так багато чула у школі, коли була маленькою.

Могили великих у Японії самі стають знаменитостями. Їм присвячують книжки й інтернет-сайти - аби надгробки могли знайти хака-майлери. Так називають себе цвинтарні туристи. Хака майрі - це японська традиція відвідувати могили родичів.

Шігею Сакаї, автор путівника по цвинтарю:

- У Японії є така традиція - у липні й серпні ми відзначаємо Обон, або свято Доброї води, коли треба відвідувати могили предків. Це час, коли японці збираються на кладовищах цілою родиною.

Найпопулярніша на цвинтарі Янака - могила Йошинобу, останнього сьогуна. Місце його спочинку - єдине обнесене огорожею, можна тільки зазирнути за ґрати. Решта - відкриті для відвідувачів. Дедалі більше людей приходять сюди торкнутися минулого.

Манамі Окуяма, вчителька, відвідувачка цвинтарю:

- Цей цвинтар викликає великий інтерес, бо тут поховані багато видатних людей. Це гарний спосіб зануритися в історію.

Ті, хто приїхати на кладовище не можуть - матимуть можливість прогулятися ним віртуально. Відео-екскурсію найвідомишими могилами вже можна придбати на ді-ві-ді.

 

Телепрограма