Головна Мапа сайту Контакти
RSS
30 липня 2009
Один день. Світ

На виборах у Молдові перемогли опозиційні партії

21:10

Виграли, але програли. Після підрахунку 98-ми відсотків бюлетенів на парламенстських виборах Молдови компартія набирає 45 відсотків голосів.

4 опозиційні партії сумарно отримують 51 відсоток. Це їм забезпечує 53 місця у парламенті - тобто на 5 більше, ніж у комуністів. Якщо опозиційні сили зуміють створити коаліцію, то матимуть достатню кількість депутатів, аби самостійно сформувати кабінет міністрів. Утім компроміс із комуністами таки доведеться шукати, адже для обрання нового президента потрібен аж 61 голос.

Дмитро Дьяков, почесний голова Демократичної партії Молдови:

- В прошлый раз коммунистам не хватило одного голоса, и они не сумели этот голос найти. Сейчас оппозиции для того, чтобы избрать президента, который назначает премьер-министра, нужно восемь голосов. Коммунисты, я полагаю, не собираются делать подарки - для этого нужно обсуждать эту ситуацию и с коммунистами!

Влад Філат, лідер Ліберально-демократичної партії Молдови:

- Очень важно, что мы будем предлагать в качестве президента человека внепартийного, который должен реализовать компромисс - широкий. Нам нужен человек, который был бы для всех граждан, а не для какой-то партии или какой-то узкой части населения.

Телепрограма