Головна Мапа сайту Контакти
RSS
31 липня 2009
Один день. Світ

Чим знаменита народність басків

21:17

Ось уже 50 років "ЕТА" обстоює незалежність Басконії.

Це - етнічна територія народності басків, що жили на межі сучасних Іспанії та Франції, коли обох країн ще навіть не існувало. За площею країна басків поступається навіть найменшій українській області - Чернівецькій. Однак історія та культура народності має глибоке коріння. Чим нині відомі баски - розповість Олександр Николишин.

"Герніка" - знаменита картина і знаменита трагедія

Страждання, смерть і безпорадність перед всевидячим диявольським оком війни. А нижче - надія у тліючому полум'ї свічки та квітці, що виростає з меча. Антивоєнний символ та втілення миру - одна з найвідоміших картин Пікассо та всього кубізму - "Герніка", написана трохи більше як за 2 місяці після трагічних подій квітня 1937-го. Німецька авіація, що підтримувала режим Франко, скинула на культурний та історичний центр басків - місто Герніка - більше 20-ти тонн бомб. Поселення практично стерте з лиця землі, сотні загиблих. Бомбардування мало вбити моральний дух басків, однак навпаки - лише зміцнило їх національну свідомість та стало основною передумовою створення організації "ЕТА".

"ЕТА" - одна з найстаріших терористичних організацій

А це вже тіла мирних іспанців, загиблих унаслідок терактів баскських сепаратистів. "Басконія та Свобода", скорочено "ЕТА", спершу обстоювала національну автентичність басків та протистояла режимові Франко. Утім, вже незабаром її методи стали більш ніж сумнівними - викрадення людей, грабунки й тероризм. У 1978-му баски таки отримали широку автономію, але "ЕТА" лише посилила терор, борючись за повну незалежність. Як наслідок, після численних вибухів на вулицях, у кафе та інших громадських місцях загинуло понад 800 людей. Поки мирні перемови з сепаратистами провалюються, а затримання лідерів організації результатів не дає. "ЕТА" швидко знаходить новобранців серед молоді.

Баскському роду нема переводу

Утім, чимало басків спрямовували свій запальний темперамент не на тероризм, а на добрі справи. Так, мореплавець, чиє ім'я розшифровується як "Баск із Гами" - себто Васко да Гама - став першим європейцем, що дістався берегів Індії. Нащадок славетного письменника Александра Дюма, Дюма-син - баск по матері. Басками були й батьки команданте кубинської революції Че Гевари. Ще один баск по матері - Пласідо Домінго - один із найвидатніших світових тенорів. І цей список можна ще довго продовжувати.

Телепрограма