Головна Мапа сайту Контакти
RSS
31 липня 2009
Один день. Світ

Японська мафія Якудза потерпає від кризи

21:13

В Японії зростає рівень безробіття. На тлі економічної кризи навіть Якудзі - місцевій мафії - доводиться скорочувати штат. Чим живуть гангстери країни Вранішнього сонця - дивіться далі.

На мізинці лівої руки в нього не вистачає фаланги, і ледь не все його тіло вкрите барвистими татуюваннями. Колишній бос Якудзи - він приховує обличчя, коли говорить про економічні справи цієї організації.

Якудза теж постраждала від кризи. Бо серед іншого вони інвестували у фондові ринки. А всі економічно потужні організації відчули сильний удар.

Секс-індустрія і рекет - вулиця Червоних ліхтарів у Токіо була головним місцем, де Якудза заробляла собі на хліб. Поки японські гангстери не помітили, що на Волл Стріт обертаються капітали зовсім іншого порядку.

Джейк Еделстайн, журналіст:

- Коли люди думають про Якудзу - то пригадують мечі, татуювання і відрізані пальці. Насправді, сучасна Якудза - це як великий інвестиційний банк, тільки з пістолетами.

В Якудзи є власні охоронні фірми, компанії з аудиту, вони грають на фондовому ринку. Один із кримінальних босів навіть написав посібник із бізнесу для внутрішнього вжитку.

Джейк Еделстайн, журналіст:

- Це схоже на будь-яку книгу з менеджменту, наприклад про "Дженерал Моторз". Тільки тут зібрані цікаві спостереження. Наприклад, чому найвпливовіше кримінальне угруповання - і найжорстокіше.

Втім, на переконання старої гвардії Якудзи, духовні цінності залишаються важливішими від матеріальних.

Джейк Еделстайн, журналіст:

- Бушідо, дух самураїв зникає. Втрата цих цінностей шкодить не лише Якудзі, але й Японії загалом.

Та дбати про бушідо буде вже менше гангстерів. Мафія скорочується. Вісімдесят тисяч у часи кризи - для Якудзи занадто роздутий штат.

Телепрограма