Головна Мапа сайту Контакти
RSS
6 серпня 2009
Один день. Світ

Росія і Туреччина домовились про будівництво газопроводу в обхід України

21:21

Ще один газопровід в обхід України. Прем'єр-міністр Росії та президент Туреччини підписали договори про співпрацю у газовій та нафтовій сферах. Вони включають зокрема домовленість про будівництво газопроводу "Південний потік". За планами, труба запрацює у 2015 році, і Росія нею експортуватиме більше третини свого газу. За переговорами стежив Олександр Николишин.

День для Володимира Путіна видався спекотним від самого початку. В аеропорту його зустріли турецькі високопосадовці та 40-градусна спека. Путін зняв піджак та поїхав на зустріч із турецьким президентом Таїпом Ердоганом. За зачиненими дверима до них ще й приєднався прем'єр Італії - Сільвіо Берлусконі. Після перемов Путін заявив - переговори були складними, але результативними.

Володимир Путін, прем'єр-міністр Росії:

- Турецкая сторона заинтересована в увеличении объемов поставок российского газа. Мы договорились, что мы это сделаем.

Зроблять це за допомогою нового газопроводу "Південний потік". Російський газ піде дном Чорного моря територіальними водами Туреччини в обхід України, далі він розділиться на дві гілки - одна піде в Грецію та Італію, друга - до Сербії та Австрії.

Тепер Туреччина стає важливим транзитером газу. Минулого місяця було досягнуто домовленості з Європою про будівництво газопроводу "Набукко", який теж ітиме через Туреччину, однак оминатиме не лише Україну, а й Росію.

Володимир Путін, прем'єр-міністр Росії:

- Известно, что "Южный поток" в области газа и "Набукко" конкурируют. И конкуренция между "Южным потоком" и "Набукко" гораздо больше, чем конкуренция между нефтепроводом "Самсун - Джейхан" и "Бургас - Александруполис". В зависимости от потребностей главных, основных потребителей можно реализовать их в будущем, просто для нас приоритетнее "Южный поток".

За попередніми оцінками, потужність "Південного потоку" дозволятиме транспортувати 63 мільярди кубометрів газу на рік. "Набукко" подаватиме щонайменше 31 мільярд.

Олександр Николишин, К1.

Телепрограма