Головна Мапа сайту Контакти
RSS
7 серпня 2009
Один день. Світ

У Грузії вшановують пам’ять загиблих у кавказькому конфлікті

22:10

У Грузії вшановують пам’ять загиблих у кавказькому конфлікті. Сьогодні - перша річниця війни у Південній Осетії. В різних куточках країни запалили вогнища. У кафедральному соборі Тбілісі відслужили панахиду за померлими та вшанували їхню пам’ять хвилиною мовчання. У Цхінвалі ж пам’ятна акція розпочнеться опів на одинадцяту вечора - саме в цей час рік тому туди впала перша грузинська бомба.

Річницю конфлікту між Грузією та Південною Осетією грузини зустріли з вогнем. Утім не артилерійським, а багаттями. Так грузини вшановували загиблих та висловлювали протест діям Росії. Саме цю країну, а не Південну Осетію, запальна грузинська молодь вважає своїм ворогом.

Торніке Ревішвілі, студент:

- Це сигнал Росії тим солдатам, що окупували Грузію. Ми переконані - рано чи пізно це все закінчиться нашою перемогою, і Грузія посяде належне місце у цьому регіоні.

Ті ж, у кого “п’ятиденна війна“ забрала рідних, сьогоднішній день провели на цьому військовому цвинтарі. Етері Тандашилі згадує сина, що загинув рівно рік тому. Як і інші родичі загиблих, до могили приносить фотографії та вирізки з газет.

Етері Тандашилі, мати загиблого солдата:

- Кажуть, що це була коротка й безглузда війна. Але я так не вважаю. Вона багато означала для нас та наших дітей, яких більше нема з нами. Мого сина вбили у перший же день війни. І нехай Господь благословить тих, хто залишився живим. Нехай ця війна тривала всього 5 днів, однак для мене вона стала великою.

Тисячі мешканців Південної Осетії, що за 5 днів втратили майно, нажите впродовж усього життя, й досі не можуть повернутися додому й мешкають у тимчасових поселеннях. Утім, не це турбує їх найбільше, найстрашніше - це повторення бомбардувань.

Заїра Санакоєва, мешканка Південної Осетії:

- Це була жахлива війна. Я молю Бога, щоб нічого подібного більше не трапилося. Після війни чи бомбардування треба за всяку ціну досягати домовленостей. Я чекаю на них із нетерпінням - з Америкою, чи ще з кимось іншим - не знаю. В одному впевнена - ми воювали не з Грузією.

Утім, за рік, що минув, ворогуючі сторони не змогли дійти згоди й продовжують звинувачувати в агресії одна одну.

Олександр Николишин, Костянтин Коробов, К1.

Телепрограма