Головна Мапа сайту Контакти
RSS
11 серпня 2009
Один день. Світ

Україна залишилась без Російського посла

21:20

Дипломатичний скандал між Україною та Росією розгорівся не на жарт. Президент Дмитро Медвєдєв звинуватив Київ у цілій низці гріхів - і вирішив залишити новопризначеного посла - Михайла Зурабова - у Москві. Крім звичайного листа на Банкову - Медвєдєв записав його відеоверсію і виклав у своєму інтернет-блозі. Чому посварився Дмитро Анатолійович з Віктором Андрійовичем і чим це загрожує міждержавним відносинам - з'ясовувала Алла Щоличева.

Алла Щоличева, журналіст:

- Ось так на тлі моря і чайок президент Дмитро Медвєдєв повідомив Віктора Ющенка, що залишає Україну без посла. Це відео з'явилося сьогодні в Інтернеті у блозі президента Російської Федерації. І відразу викликало шквал коментарів.

Протягом п'яти хвилин глава Росії сказав все, що йому не подобається в діях української держави. Згадав Медвєдєв підтримку Грузії у торішньому військовому конфлікті і поставки зброї. Домовленості про транзит газу до Європи та вступ України в НАТО. Навіть приділив увагу трактуванню історії та нібито Утискам російської мови.

Дмитро Медвєдєв, президент Російської Федерації:

- Убежден, должны наступить новые времена. Но в нынешней ситуации мною принято решение не направлять в Украину нашего посла. Он приступит к работе позднее. Конкретные сроки будут определены с учетом реальной динамики наших отношений. Я уверен, что многогранные связи России и Украины обязательно вернутся, но на качественно новый уровень - на уровень стратегического партнерства. И такое время не за горами.

Це звернення - сьогодні найкоментованіша новина в Інтернеті. В українських та російських ЗМІ з'являються промовисті заголовки. На кшалт - "Навіщо посварився Медвєдєв із Ющенком"? У російського президента переконують - вони сваритися не збиралися.

Сергей Приходько, помощник президента России:

- Ни о каком разрыве дипломатических отношений и ни о каком замораживании их речь идти не может. Складывается впечатление, что в последнее время, по мере приближения нового внутриполитического цикла в Украине, руководство Украины взяло курс на обострение и, я бы сказал, на радикализацию антироссийской риторики и антироссийских действий.

В українському міністерстві закордонних справ теж заспокоюють. І чекають.

Володимир Хандогій, в.о. міністра закордонних справ України:

- Це не перший лист президентів одне до одного. На кожний лист були відповідні відповіді. Але вперше російська сторона визнала за можливе це довести через засоби масової інформації і привселюдно. Тому ми чекаємо відповіді президента.

На відміну від дипломатів діючих, колишній міністр закордонних справ, може дозволити собі більш відверті коментарі. Анатолій Зленко не розуміє, ЯК відсутність посла допоможе налагодити відносини між державами?

Анатолій Зленко, міністр закордонних справ України (1990-94, 2000-2003):

- Відстрочення або не призначення посла - це факт якихось надзвичайних ситуацій - це може бути конфлікт міждержавний, можуть бути воєнні дії, які ведуться, але у всякому разі це віддзеркалює критичний стан двосторонніх відносин.

Віктор Ющенко ще не відповів російському колезі. Офіційно. Але українські дипломати запевняють - керівник держави вивчає лист.

Алла Щоличева, К1

Телепрограма