Головна Мапа сайту Контакти
RSS
13 серпня 2009
Один день. Світ

У США пройшла виставка бойових роботів

22:03

У Сполучених Штатах пройшла виставка небезпечних іграшок для дорослих. Там представили бойових роботів - пристрої, які допомагають вижити під час війни. Один день пропонує подивитися на найцікавіші екземпляри - це машини, якими керують джойстиками від відеоігор, літаки-розвідники і роботи, які вміщуються у звичайний рюкзак.
Дві з половиною тисячі американських вояків в Іраку та Афганістані мають вбудований USB-порт. Вони перші йдуть на розвідку й без остраху зазирають у відчинені вікна. Пекботи сконструйовані, аби спостерігати за ворогом і шукати бомби, поки люди ховатимуться за укриттям. Грізною військовою технікою керують, як дитячою іграшкою.

Чарлі Вайда, речник компанії-виробника:

- Солдати натренувалися на відеоіграх, ще підлітками. Тож вони знають, як користуватись джойстиками. І їм треба менше часу, аби навчитися керувати цими машинами. Цей літак - військові очі. Аби оглянути місцевість з висоти його польоту - достатньо сидіти за пультом за триста кілометрів від крилатого розвідника. Оператор стежить за всіма рухами літака, поглядає на радар і дивиться відео, яке передається з камер у повітрі.  

Нір Саломон, менеджер з розвитку компанії-виробника:

- Ви можете зробити усе, що треба, за допомогою лише кількох кліків. Незважаючи на те, що у літака є оператор - він усе робить самостійно. Сам злітає, виконує завдання і сідає.
Цей - дзижчить, як газонокосарка, втім, у повітря підіймається значно вправніше. Його завдання - згори видивлятися вибухові пристрої. А не на службі - цей робот спокійно вміщується у рюкзак.

Телепрограма