Головна Мапа сайту Контакти
RSS
17 серпня 2009
Один день. Спорт

Як зароджувалась одна з найсильніших боксерських шкіл планети

21:06

35 років тому в Гавані відбувся перший Чемпіонат світу з любительського боксу. Місцем проведення Кубу обрали не випадково. На "острові свободи" тоді тільки починала зароджуватись одна з найсильніших боксерських шкіл планети. А утворилася вона на основі радянської та американської систем. Саме цих трьох китів боксу пригадує Андрій Чернишков.

1956-1988 рр. 14 олімпійських чемпіонів з СРСР

Радянський бокс як такий виник у тридцятих роках минулого століття. Не маючи жодних традицій, підґрунтя та класичної школи, боксери з нуля освоювали новий вид. Підтримувала і держава - на рівні з футболом та шахами, бокс стає директивним видом спорту для країни. Швидкому розвитку сприяли два фактори - самобутність шкіл із різних точок Союзу та прорив у підготовці місцевих тренерів. Спільною рисою була силова манера ведення бою, стійкість, агресивність та потужна налаштованість атлетів на перемогу. До середини сімдесятих радянські боксери виборювали близько половини медалей на Олімпіадах.

1972-2004 рр. 32 олімпійських чемпіони з Куби

Ера кубинського боксу почалася якраз під час кризи радянського. Місцеві спеціалісти не вигадували велосипед - перейняли систему підготовки в СРСР. Звідти ж залучили і тренерів, які виховали нову плеяду бійців. Під їхнім проводом кубинці більше двадцяти років домінували в любительському боксі. Місцевий стиль вирізнявся високою пластичністю, швидкістю та винахідливістю спортсменів. Країна, яка ніколи не знала дефіциту охочих займатися боксом, лише останнім часом забуксувала. На Олімпіаді в Пекіні жоден з представників "острова свободи" не став чемпіоном.

1904-2004 рр. 48 олімпійських чемпіонів з США

Високоякісних боксерів у США завжди було більш ніж достатньо. Великий вплив на спорт мав професійний бокс. Це стосується техніки і тактики, а також недовговічності любительської кар'єри по-справжньому талановитих спортсменів. Основа американської школи - професіоналізм із максимумом раундів, з тактикою рішучого завершення сильним ударом. Попри те, що комерція збирала всі вершки, на Олімпіадах американські любителі виступали надзвичайно вдало від самого початку. Згодом успішно конкурували з СРСР, а потім і з Кубою. Саме США має у своєму активі найбільше олімпійських чемпіонів за всю історію проведення Ігор.

Телепрограма