Головна Мапа сайту Контакти
RSS

Новини каналу

Всі дороги ведуть до Риму. Італійські канікули у вічному місті від "Орел і Решка. Шопінг"

Всі дороги ведуть до Риму. Італійські канікули у вічному місті від "Орел і Решка. Шопінг"

25 вересня 2014 | 18:40

У Римі кількість пам'яток на квадратний метр більша, ніж в будь-якому іншому місті світу. Та й чи багато знайдеться міст, які можуть похвалитися історією, що налічує кілька тисячоліть? Не зважаючи на це, Рим – дуже сучасне місто, законодавець модних, культурних і гастрономічних тенденцій.

Не секрет, що багато наших іменитих співвітчизників обожнюють Рим. Микола Васильович Гоголь навіть називав його батьківщиною своєї душі. "Закохуєшся в Рим дуже повільно, потроху - і на все життя". Є в Римі місце, яке особливо пов'язане з ім'ям Гоголя - це кафе El Greco. Письменник жив неподалік і часто заходив сюди - один або з друзями. Саме тут він написав перший том "Мертвих душ". El Greco - одна з найстаріших кав'ярень у світі, її перший власник був греком (звідси і назва закладу), і саме він придумав подавати дуже міцну каву в крихітних чашечках.

Кафе El Greco, via Condotti 86

в 1933 році італійський підприємець Альфонсо Біалетті придумав гейзерну кавоварку "Мока". На створення кавоварки його надихнула звичайнісінька пральна машина, яка працювала за схожим принципом. А названа кавоварка була на честь знаменитого сорту кави мокка.

"Мока" зробила справжню революцію, для тих, хто полюбляв готувати каву в домашніх умовах. Компанія Bialetti стала одним з найбільших виробників кавоварок в країні, а "Мока" була визнана одним із символів Італії.

Магазин Bialetti, Viale dell'Oceano Pacifico 83

Історія кохання Федеріко Фелліні і його дружини Джульєтти Мазіни - одна з найлегендарніших не тільки в Італії, але й у всьому світі. Вони познайомились у 1943 і прожили разом рівно п'ятдесят років - до смерті Фелліні в 1993 році. Цей шлюб не змогли зруйнувати ні втрата дітей, ні постійні зради Фелліні, ні його складний характер. Коли Фелліні помер, Мазіна вже була серйозно хвора, але лікарі обіцяли, що вона зможе прожити ще кілька років, якщо буде боротися з хворобою. Вона не захотіла боротись і померла через півроку. "Без Федеріко мене немає" - говорила Джульєтта. Останнім її бажанням було бути похованою з фотографією чоловіка в руках.

У Римі подружжя жило за адресою via Margutta 109, про що свідчить меморіальна табличка на дверях. Зараз в цьому будинку розташований магазин Maurizio Grossi.

Магазин Maurizio Grossi, via Margutta 109

У сім'ї Бартолуччі секрети столярної майстерності передаються з покоління в покоління ось вже багато років. І стількі ж років існує їхнє сімейне підприємство - дерев'яна майстерня-магазин Bartolucci. У цьому магазині все зроблено з дерева: жіночі прикраси, іграшки, рамки, шкатулки, годинники, і, звичайно ж, всілякі фігурки Піноккіо.

Магазин Bartolucci, via dei Patini 98

На межі 19-20 сторіч в Лондоні мешкала жінка, яка продавала... час. Кожного дня вона звіряла свій хронометр з годинником Грінвічської королівської обсерваторії, а потім повідомляла точний час своїм клієнтам. Щоравда, її "продажі" сильно впали в 1924 році, коли радіостанція BBC почала передавати сигнали точного часу з Грінвіча. Однак, вона встигла стати легендою - про неї писали в газетах, брали інтерв'ю, а в 2008 році про неї навіть видали книгу.

А ось наша ведуча Маша вирішила не продавати час, а навпаки, купити.

Магазин Polvere di Tempo, via del Moro, 59

Саме стародавні римляни придумали висікати написи на мармурових табличках. Деякі з них викладалися мозаїкою біля вхідних дверей і були чимось на зразок оголошень - "Обережно, злий пес!". Інші вішались на паланкіни, в яких римляни пересувалися містом, і попереджали, наприклад, про те, що в ношах знаходиться дитина.

Магазин Bottega di Marmararo, via Margutta 53

Весільну сукню білого кольору вперше одягла шотландська королева Марія Стюарт на своє другу весілля в середині 17-го сторіччя. До цього білий вважався кольором жалоби. І Марія Стюарт, виходячи заміж вдруге, своїм вбранням підкреслювала, що вона все ще сумує за своїм першим чоловіком - французьким королем Франциском Другим, який трагічно загинув. Але другий шлюб шотландської королеви теж не став щасливим - її чоловіка вбили через кілька років після одруження. А ось традиція вдягати на весілля білі сукні увійшла в моду і збереглася до наших днів, переживши і Марію Стюарт, і всіх її чоловіків.

Магазин Sarli Couture, via Santo Spirito, 5

Собор Святого Петра у Ватикані - це найбільший християнський собор у світі. Відомий жартівник Марк Твен в одній зі своїх книг розповідає історичний анекдот про те, як одного разу Наполеон розминувся тут зі своїм десятитисячним військом. Жарти жартами, але собор і справді може вмістити одночасно 60 тисяч чоловік.

А ось магазин, в якому одягається духовенство, розташований, як не дивно, зовсім не в Ватикані. Знаходиться він в будівлі Папської церковної академії, неподалік від Пантеону.

Одна з особливостей Пантеону - отвір в куполі, який є єдиним джерелом світла в храмі - "око". Колись Пантеон був язичницьким храмом, але в 7 сторіччі був освячений, як християнський. За легендою, під час переосвячення демони почали тікати з будівлі, а найбільш величезний вилетів через дах і пробив рогами дірку, так і утворилося знамените "око".

Магазин Ditta Annibale Gamarelli, via S. Chiara, 34

Хто б міг подумати, що на Землі існує таке місце, як кладовище морозива? Тим не менш, це так. Воно було закладене у Вермонті одним з найвідоміших виробників морозива в США - компанією Ben & Jerry's. На цьому кладовищі встановлюються "надгробки" з назвами сортів морозива, які були зняті з виробництва. Є тут, наприклад, морозиво "Білий росіянин", яке за смаком нагадувало однойменний коктейль з горілки та кавового лікеру. Очевидно, смак горілки в морозиві не набув популярності.

Кафе-морозиво Giolitti, via Ufficidel Vicario 40

Середньовічна приказка про те, що всі дороги ведуть до Риму, не втратила своєї актуальності і зараз, адже й донині Вічне місто, ніби невидимим магнітом, притягує до себе мандрівників з усього світу. Як сказав Роберт де Ніро: "Італія давно вже змінилася. Але Рим - це Рим".

Що ще цікавого подивитися у Римі, дивіться у випуску "Орел і Решка. Шопінг" на нашому сайті

Телепрограма