Головна Мапа сайту Контакти
RSS

Новини каналу

Афіни - колиска цивілізації

Афіни - колиска цивілізації

13 жовтня 2014 | 19:29

У Греції, як відомо, є все! Але навіщо нам все, адже повинно бути тільки найкраще, потрібне та цікаве? Ми сподіваємося, що шопінг, влаштований в Афінах ведучими програми "Орел і Решка" допоможе вам зрозуміти, куди вирушити в цьому місті, щоб зробити саме ті покупки.

Магазин "Melissinos Art", вулиця Aghias Theklas, 2
Сандалі - один з найдавніших видів взуття. З'явилися вони в жарких країнах, де земля була настільки гарячою, що по ній неможливо було ходити босоніж. А сандалі дозволяли з одного боку захистити ступні від розпеченого піску і каменів, з іншого - ногам в них не було жарко.
У Стародавній Греції жіночі сандалі традиційно були білого кольору, а чоловічі - чорного. Існували також спеціальні сандалі для прогулянок, для театру, для візитів в Сенат. А ось грецькі гетери використовували сандалі, як елемент флірту - підошви їхнього взуття були підбиті цвяхами, відбитки від яких на землі залишали напис "Йди за мною!"



Галерея "Dexipos", вулиця Dexippou & Panos, 1

У давньогрецькому театрі було всього два жанри - трагедія та комедія. Акторами могли бути лише чоловіки, і лише вільні громадяни. І якщо в сучасному театрі майстерність актора передається, в тому числі, і мімікою, то грецькі актори були позбавлені такої можливості - на їхніх обличчях неодмінно були присутні маски. І саме за допомогою маски передавалися емоції і характер персонажа. Маски були регочучі, злісні, радісні, сумні, підступні, скорботні. Напевно, нам грецькі театральні традиції здалися б дуже примітивними.
А ось акустика в давньогрецькому театрі була просто дивовижна. Промовлені пошепки на сцені слова були чутні навіть у найвіддаленіших ярусах. Сучасним архітекторам поки не під силу розгадати таємницю цього феномену.


 
Магазин губок "Kalymnos", вулиця Agios Nikolaos, Kalymnos

Острів Калімнос відомий з найдавніших часів, як центр видобутку губок. В давнину плавці занурювалися під воду на 3-5 хвилин - скільки вистачало повітря в легенях. Це була важка робота, але вона дозволяла назбирати достатньо губок для того, щоб цей бізнес був прибутковим, а торгівля губками розвивалася.
А ось в середині 19-го сторіччя відбулися глобальні зміни. Пов'язані вони були з появою водолазних скафандрів. Спочатку переваги від таких змін здавалися величезними - тепер плавці могли перебувати під водою скільки завгодно і занурюватися на будь-яку глибину. Адже найкращі губки знаходилися на глибині, яка була не доступна для ловців без спеціального спорядження. Видобуток губок процвітав, дохід був величезний, та й умови роботи пірнальників стали більш комфортними. Проте, з часом виявилося, що такий спосіб видобутку смертельно небезпечний. Постійні довгі занурення на велику глибину приводили до декомпресійної хвороби, яка викликає сильний біль, параліч, а часто і смерть. Десятки тисяч ловців померли від цієї страшної хвороби або залишилися інвалідами. Ось така сумна історія:(
Тому зараз ловці губок використовують старий безпечний метод, який і випробував на собі наш ведучий Антон.



Магазин "Forget me not", вулиця Adrianou, 100
Коли цар Кекроп заснував місто під назвою Аттика, грецькі боги побачили, на скільки воно красиве, і кожен з них захотів стати його покровителем. Фіналістами в цьому змаганні виявилися Посейдон і Афіна. Кожен з них повинен був зробити місту подарунок, і той, чий подарунок виявиться більш цінним, буде обраний покровителем міста.
Посейдон вдарив тризубцем об землю і на місці удару з’явилось джерело з водою, ось тільки вода в ньому була морська. А потім вийшла Афіна, кинула в землю кісточку, і з неї виросло оливкове дерево. Жителі міста спочатку не зрозуміли, що це за дивна рослина, але Афіна пояснила їм, як вони можуть використовувати плоди цього дерева. Після чого вони одноголосно обрали богиню мудрості покровителькою міста і навіть перейменували Аттику в її честь.
Цінність дару, презентованого Афіною грекам, важко переоцінити. Оливки та оливкова олія вже давно і міцно асоціюються у всьому світі з Грецією. Але греки не перестають нас дивувати, додаючи, наприклад, в добре знайому нам олію незвичайні інгредієнти.


 
Пасіка, на якій виробляють мед з чебрецю
Назва "чебрець" походить від грецького слова "thymos", що в перекладі означає "душити". Адже ця рослина мала стійкий, насичений аромат. Легенда свідчила, що вона з'явилося з гірких сліз Елени Прекрасної, пролитих нею за прекрасним Парисом. Чебрець, взагалі, дуже відома спеція в Греції. Його тут додають, наприклад, в оливкову олію, бальзамічний оцет.
Будь-який мед дуже корисний, і чебрецевий - не виняток. Він має тонізуючу та антисептичну дію, стимулює органи травлення, допомагає при бронхіті, простудних захворюваннях, фізичному і психічному виснаженні.



Галерея "Vassiliki" перетин вулиць D. Areopagioti & Vyronos, 24
Давньогрецькі жінки, як і будь-які інші нормальні жінки просто, обожнювали прикраси. Вони могли дозволити собі багато чого, адже ювеліри були вправні і мали хорошу фантазією. Особливо гречанки любили браслети, які дозволяли їм підкреслити красу і витонченість рук. А руки, як відомо, одна з найбільш спокусливих частин тіла. Часто браслети носили не стільки на зап'ясті, скільки на плечі. А деякі особливо вишукані панянки навіть прикрашали браслетами свої щиколотки.



Магазин "Avanti", Plateia Mitropoleos, 11
Знамениті грецькі шуби хоч і продають в багатьох містах, а ось шиють в одному-єдиному - Касторії. Назву свою місто отримало від грецького слова "кастор", що в перекладі означає "бобер". В озері Орестіада, на березі якого розташована Касторія, мешкали бобри в незліченній кількості. Що й започаткувало багатовіковому промисловість – виготовлення хутра. Ще за часів Візантійської імперії вироби касторійских кушнірів славились найвищою якістю. Метод шиття майстрів нагадував вишивку, а шкурки ретельно підганялися одна до одної. Бобри в озері перевелися ще в позаминулому сторіччі, а ось майстерність збереглося, і сьогодні хутряна промисловість в Касторії процвітає. Правда сировину для прекрасних шуб доводиться закуповувати в інших країнах.



Шопінг в Афінах - це не просто процес покупки потрібних та приємних речей, але і можливість долучитися до однієї з найдавніших у світі культур. Безліч розкішних бутиків, автентичні грецькі лавочки, демократичні сучасні магазини - кожен знайде тут те, що задовольнить саме його смак і гаманець.

Що ще цікавого в Афінах, дивіться у випуску "Орел і Решка. Шопінг" на нашому сайті


Телепрограма