Головна Мапа сайту Контакти
RSS

Новини каналу

Аристократичний шопінг у Відні від "Орел і Решка. Шопінг"

Аристократичний шопінг у Відні від "Орел і Решка. Шопінг"

3 листопада 2014 | 18:27

Деякі люди, приїжджаючи до Відня, кажуть, що від краси цього міста паморочиться голова. Тільки от наші ведучі Антон і Маша, як завжди, не можуть собі дозволити настільки розслабитися. Адже їхнє завдання - не просто помилуватися Віднем, а знайти і купити цікавіші та знакові для цього міста речі.

Café Sacher Wien, Philharmoniker Straße 4, 1010 Wien

Одного разу міністр закордонних справ і канцлер Австрійської імперії Клеменс Метерніх чекав до обіду іменитих гостей, яких він хотів здивувати незвичайним десертом. Метерніх дав завдання своїм кухарям створити щось незвичайне. Та ось тільки головний кухар того дня хворів, а решта не ризикнули взяти на себе таке відповідальне завдання і його переклали на плечі 16-річного помічника кухаря. Як йому це вдалося достеменно невідомо, чи то зірки того дня так вдало розташувались, або його щось надихнуло, тільки хлопцю і справді вдалося приготувати торт, який вразив і канцлера, і всіх його гостей. Звали цього молодика Франц Захер. А торт, який був названий його ім'ям, з часом прославився на всю Європу.

Нащадки Захера благополучно передавали секрет рецепта з покоління в покоління, доки один з них не продав рецепт конкурентам - кондитерській "Демель". Після чого вибухнула багаторічна судова тяжба, предметом якої стало не тільки питання, чий же торт справжній "Захер", а й навіть такі тонкощі: чи повинен бути абрикосовий джем тільки зверху, або ще й всередині торта, і чи можна використовувати замість маргарину масло? Тривала ця тяжба цілих тридцять років і, зрештою, суд присудив перемогу кондитерській "Захер" і визнав, що тільки її торт може називатися "Оригінальним тортом "Захер".

Наша ведуча Маша, звичайно ж, не могла не спробувати цей знаменитий торт.

Swarovski Wien Kärtner Straße 24, 1010 Wien

Засновник імперії Swarovski Даніель Сваровскі був невдалим скрипалем, який, проте, мав гарну освіту і захоплювався електротехнікою, що дозволило йому винайти машину для огранки каменів. А ось його син Вільгельм був пристрасним прихильником астрономії і саме його бажання бути ближче до зірок, привело до того, що він захотів створити бінокль поліпшеної конструкції. Те, що на підприємствах його батька існували спеціальні методи виробництва скла та просвітління лінз, було великим плюсом в його розробках. І в 1949 році він представив публіці свій перший бінокль з асферичними лінзами, які робили зображення дуже чітким і рівномірним. У тому ж році була заснована компанія Swarovski Optik, вироби якої відомі не менше, ніж знамениті кристали. Продукція Swarovski Optik не просто відповідає найвищим стандартам якості, вона їх впроваджує. Щоправда, і коштує досить дорого.

Xocolat Wien Freyung 2, 1010 Wien

Моцарта в Австрії шанують, як нікого іншого. Він тут усюди, але особливо популярний Моцарт в кондитерських магазинчиках - у вигляді цукерок. А з'явилися цукерки "Моцарт" в 1890 році на батьківщині композитора, в місті Зальцбурзі. Їх придумав зальцбурзький кондитер Пауль Фюрст і назвав на честь свого великого співвітчизника. Перші цукерки "Моцарт" виготовлялися вручну. Кажуть, герр Фюрст був досить суворим господарем. Він змушував своїх працівників співати під час роботи, щоб вони не могли в цей час їсти цукерки. Цукерки були настільки смачні та красиві, що отримали найвищу нагороду на кондитерській виставці в Парижі в 1905 році. А 2006 році в Зальцбурзі встановили пам'ятник, який називається "Сфера" у вигляді золотої кулі, на якій стоїть маленька людина. Золота куля символізує збільшену в десятки разів цукерку "Моцарт", а людина - це її творець Пауль Фюрст.

Ostermann Pipes Am Hof ​​5, 1010 Wien

Поза всяких сумнівів, один з найвідоміших курців люльок - усіма нами улюблений Шерлок Холмс. Ми звикли бачити його в кіно з великою зігнутою люлькою, однак, насправді трубка Холмса виглядала зовсім інакше. Вигнуті люльки увійшли в моду в ХХ сторіччі, а в часи Холмса були популярні більш прямі та довгі. А вся справа в тому, що найперший виконавець ролі Холмса в кіно, актор Вільям Джилет, зрозумів, що з довгою люлькою в зубах, він абсолютно не може вимовляти текст. Відтак, йому замінили люльку на більш зручну - вигнуту. Відтоді й пішло таке спотворення дійсності. У книжкового Шерлока Холмса було кілька видів люльок, але найулюбленішою вважалася невелика глиняна. Саме її він використовував під час тривалих роздумів над важкими випадками в практиці. Така ж люлька зацікавила нашу ведучу Машу.

Strudelshow Café Residenz Kavalierstrakt 52 1130 Wien

В Австрії не так багато страв, які в усьому світі асоціюються з цією країною, і одна з них - яблучний штрудель. Не зважаючи на це, батьківщиною штруделя є не Австрія, а Угорщина. Проте, популярність штруделя в Австрії неймовірна, так само, як і його значимість для австрійців. Є повір'я, що в старі часи, коли обирали наречену, обов'язково оцінювали, наскільки добре вона готує штрудель. Якщо штрудель не подобався рідним нареченого, заручини могли навіть розірвати!

Слово "штрудель" перекладається з німецької як "водоверть, вир". Це пов'язано з тим, що раніше штрудель випікали у вигляді спіралі. Сьогодні штрудель зазвичай випікають у вигляді прямого рулету, щоб його зручно було нарізати. У Відні кажуть, що тісто для штруделя треба розкачати настільки тонко, щоб через нього можна було читати газету.

Wiener Porzellanmanufaktur Augarten, Obere Augartenstraße 1, 1020 Wien

Довгі роки китайці ретельно оберігали секрет виробництва порцеляни від усього світу. Ще б пак, адже вироби з порцеляни, якими торгував Китай, коштували надзвичайних грошей! Європейці неодноразово намагалися його вивідати, але численні спроби ні до чого не приводили. І ось, в 1710 році досліди німецького алхіміка Йоганна Фрідріха Бетгера увінчалися успіхом, і йому вдалося отримати дорогоцінний матеріал. Європейську порцеляну на радощах навіть охрестили "білим золотом". А ще через кілька років з’явилася Віденська порцелянова мануфактура Аугартен - перша в Австрії фабрика з виробництва порцеляни. Вона існує до цих пір, і наша ведуча Маша вирішила її відвідати. Ми не знаємо точної вартості китайської порцеляни, але думаємо, що сьогодні ціни на віденську порцеляну набагато перевищують вартість китайської середньовічної.

Original Wiener Schneekugelmanufaktur Schumanngasse 87 1170 Vienna

Кажуть, що перші снігові кулі з'явилися ще у Франції в 19 сторіччі. Популярності вони набули в 20-х роках минулого сторіччя і стали традиційним атрибутом різдвяних свят. Дуже поширені снігові кулі в кінематографі - їх часто можна побачити у фільмах, пов'язаних із зимовими святами, та й не тільки з ними. А компанія "Coca-Cola" зробила снігові кулі центральним предметом своєї різдвяної рекламної компанії. Ви напевно пам'ятаєте кадри, в яких Санта Клаус керує світом за допомогою чарівної снігового кулі?

Наш ведучий Антон, не дивлячись на скромний бюджет, теж не пошкодував грошей на шматочок різдвяного дива.

Біллі Джоел називав Відень перехрестям, місцем взаємного обміну, місцем, де культури об'єднуються. Сподіваємося, що, коли ви вирушите до цього міста, у вас також відбудеться взаємний обмін - у вашому серці оселиться частинка Відня, а у Відні назавжди залишиться частинка вашої душі.

Що ще цікавого у Відні, дивіться у випуску "Орел і Решка. Шопінг" на нашому сайті

Телепрограма