Головна Мапа сайту Контакти
RSS

Новини каналу

Амстердам. Шопінг в місті свободи та задоволень від "Орел і Решка. Шопінг"

Амстердам. Шопінг в місті свободи та задоволень від "Орел і Решка. Шопінг"

11 листопада 2014 | 17:53

Перша згадка про Амстердам зустрічається в історичних хроніках у 1275 році. Саме тоді річку Амстел, на якій розташоване місто, перегородили дамбою, щоб захистити територію від повеней. Справа в тому, що Амстердам розташований на чотири метри нижче рівня моря. Вчені вважають, що в разі глобального потепління, Амстердам просто зникне під водою. Ми сподіваємося, що до цього ніколи не дійде, але все одно не бачимо сенсу відкладати поїздку до цього чудового міста.

До речі, у Амстердаму є дві неофіційних назви. По-перше, його часто називають Північною Венецією - адже тут цілих сто п'ятдесят каналів і більше тисячі мостів. Ну, а завдяки величезній кількості велосипедів і велосипедистів, він отримав ще й титул велосипедної столиці світу.

Магазин "Hemp works" Nieuwendijk 13

А ось історія конопель набагато старша за історію міста Амстердама – вона налічує понад два тисячоліття. У яких тільки цілях її не використали - в медицині, в будівництві, сільському господарстві, в релігійних церемоніях, в живописі, у виробництві продуктів харчування, палива, навіть, як засіб сплати податків! У різний час в різних країнах вирощування конопель навіть заохочувалося на державному рівні. Наприклад, в Англії у 16 сторіччі король Генріх VIII (той самий суворий чоловік Анни Болейн) видав "конопляний указ", який наказував кожному фермеру обов'язково вирощувати коноплю.

Зараз в світі все більшої популярності набуває одяг з конопель. Вона - міцна і довговічна, не розтягується, не сідає при пранні, дозволяє шкірі дихати, підтримує оптимальний теплообмін - взимку вона зберігає тепло, влітку - прохолоду, захищає шкіру від негативного впливу ультрафіолетових променів, запобігає появі запаху поту - загалом, суцільні плюси! Ну, а якщо поглянути на куртку, яку придбав наш ведучий Антон, можна переконатися, що всім сучасним модним канонам вона також повністю відповідає.

Аптека "Jacob Hooy & Co" Klovenierburgwal centrum 12

Кажуть, що всі люди діляться на тих, хто любить смак лакриці і тих, хто її ненавидить. Більшість наших співвітчизників, втім, як і мешканці інших країн Східної Європи, належать до другого типу. Ми знаємо лакрицю під назвою солодка, і її смак у нас міцно асоціюється з ліками. А ось жителі Західної Європи на лакриці буквально схиблені. Популярності тут вона набула ще в середньовіччі - її продавали в аптеках як засіб від кашлю, застуди та грипу. Пізніше англійський аптекар придумав додати до розведеного екстракту кореня солодки цукор. Так з'явилися на світ лакричні пастилки, які були прототипом сучасних цукерок. Сьогодні їх видів існує безліч: солодкі, солоні, з аміачною сіллю, з перцем, мармеладні, карамельні, шоколадні та інші, інші, інші. Наша ведуча Маша вирішила спробувати, які ж на смак ласощі, від яких голландці буквально божеволіють.

Магазин "De Kaaskamer" Runstraat 7

Голландію називають країною "cирних голів" - адже ще в середньовіччі голландські фермери в якості форм для сиру використовували шоломи. До речі, перший сир, який з'явився в нашій країні, був саме голландським - його привіз з Амстердаму великий реформатор Петро I. Він же запросив сюди голландських майстрів-сироварів. Судячи з усього, термін "голландський сир" з'явився тоді ж.

В деяких містах Голландії до цих пір існують сирні ринки. Найвідоміший з них знаходиться в містечку Алкмар, неподалік від Амстердаму. Торгують сиром тут щоп'ятниці з квітня по вересень вже протягом п'яти сторіч - з 1593 року!

Квітковий ринок Singel, between Koninjsplain and Muntplain

Мода на розведення тюльпанів досягла в Голландії апогею в XVII сторіччі. Воно й не дивно, адже тоді, ціна за звичайнісіньку цибулину могла досягати двох тисяч флоринів. Стільки ж коштували, наприклад, 500 кілограмів сиру, чотири бочки пива, дві бочки вершкового масла, чотири свині, десяток овець або два воза пшениці. А нові та рідкісні сорти могли обійтися в цілий статок. На стіні одного з будинків в Амстердамі довго зберігалася плита з пам'ятним написом, що цей будинок був куплений за 3 цибулини тюльпанів. Ціни постійно росли, що штовхало багатьох голландців грати на біржі з продажу тюльпанів. Для того, щоб купити цибулини і перепродати за вищою ціною, закладалися будинки та підприємства. Закінчилося це в лютому 1637, коли кількість продавців перевищила кількість покупців, на біржі почалася паніка й буквально за один день тисячі людей були розорені. Після цього, уряд прийняв указ, який забороняв спекуляцію тюльпанами. Поступово ажіотаж навколо тюльпанів вщух, але в Голландії і зараз вирощують більше тюльпанів, ніж в будь-якій іншій країні в світі.

Магазин "Love boutique" Oudezijds Achterburgwal 78

Здавалося б, у наш час, секс-шопами вже нікого не здивуєш. Нема чого їхати до прогресивної Голландії для того, щоб придбати секс-іграшки, цього і в нас вистачає. Однак, голландці навіть в цьому питанні випередили решту світу. Кілька років тому, наприклад, в Амстердамі був відкритий секс-шоп для прихильників ісламу. Бізнесмен-мусульманин вирішив таким чином змінити уявлення про іслам як релігію, ворожу по відношенню до жінок. Він проконсультувався з місцевим імамом, той у свою чергу порадився з богословом із Саудівської Аравії й релігійні мужі колегіально вирішили - секс-шопу бути! Головне, щоб його асортимент сприяв поліпшенню стосунків у шлюбі. Ось так.

І ще кілька слів на тему сексу. В Голландії уряд виділяє інвалідам спеціальну допомогу для того, щоб вони могли користуватися послугами жриць кохання. З розрахунку - дві послуги в місяць на одного інваліда. Що називається, все для людей.

Herengracht 435

Довгий час в Європі оселедець вважали їжею бідняків через його гіркий смак. А вся справа в тому, що цю рибу просто не вміли готувати правильно. Виявилося, що потрібно було лише видалити їй зябра і засолити - і ось вже на столі у вас справжній делікатес. Людину, якій вперше спало це на думку, звали Віллем Якоб Бойкельзон, він був голландським рибалкою. Довгий час секрет приготування дуже смачного оселедця ретельно оберігався. Рибу обробляли просто на судах у відкритому морі, щоб зберегти технологію в таємниці, а умільцям, які обробляли рибу, навіть заборонялося одружуватися, щоб його дружина не розбовтала секрет який-небудь сусідці. Оселедець був одним з головних продуктів експорту в Нідерландах, а дохід від його продажу йшов на розвиток міста. Голландці й досі іноді жартують, що Амстердам побудований на кістках оселедця.

Магазин "Juftrouw Splinter" Prinsengracht 230

У толерантних голландців є один-єдиний гріх, який вважається непрощенним - забути про чий-небудь день народження. Ось чому в кожному голландському будинку обов'язково є календар із відміченими днями народження всіх рідних і близьких. І, як правило, цей календар висить не десь там, а в туалеті. Така от у голландців традиція.

Як ви вже зрозуміли, Амстердам неймовірно демократичний, і шопінг тут не вимагає ніякого спеціального етикету або особливого підходу. Для того, щоб відчути атмосферу цього міста не потрібно володіти всім золотом світу, потрібно просто бути відкритою та вільною людиною.

Що ще цікавого в Амстердамі - дивіться у випуску "Орел і Решка. Шопінг" на нашому сайті

Телепрограма