Головна Мапа сайту Контакти
RSS

Новини каналу

Схід - тонка справа. Йорданія. Шопінг у країні контрастів

Схід - тонка справа. Йорданія. Шопінг у країні контрастів

3 грудня 2014 | 15:12

Для більшості наших співвітчизників, така країна, як Йорданія, знайома завдяки старовинному місту Петра, в якому знімався фільм "Індіана Джонс і останній хрестовий похід". Петра - одне з найкрасивіших місць Йорданії, але все ж не єдине, що варто відвідати в цій країні. Наші ведучі, Маша і Антон, вирішили поєднати історію та сучасність, тому для шопінгу обрали столицю країни - місто Амман та прилеглі до нього околиці.

Магазин "St. John The Baptist Store", дорога до річки Йордан

Річка Йордан вважається священною не тільки для жителів Йорданії, але й для всіх християн світу. Адже саме в її водах Ісус Христос прийняв хрещення. Згадавши більш давню історію, можна зазначити, що саме в цьому місці закінчилося сорокарічне поневіряння єврейського народу. Перед мандрівниками розступились річкові води, крізь які вони потрапили до Землі обітованої. Тільки раз на рік, а саме, на Водохреща, відбувається справжнє диво - води річки повертають назад і течуть у зворотному боці. Вважається, що йорданська вода зцілює всі хвороби і змиває всі гріхи.

Армійський магазин "Urdon"

У всьому світі, йорданський спецназ вважають одним із найкращих. Причиною цього є не банальне марнославство, а сувора необхідність. Адже половина населення Йорданії - це біженці з Палестини, серед яких чимало ісламістських бойовиків. У підрозділі СТВ-71 служать близько 200 бійців, переважно бедуїни, черкеси та чеченці. За останні тридцять років під час операцій, які проводяться цією групою, не загинув жоден заручник. Голова держави - король Абдала II, особисто очолює йорданських командос. Абдала проходив військову підготовку в декількох країнах, які славляться своїми елітними спецназівськими військами, включаючи Радянський Союз. Також, король є великим шанувальником франшизи "Зоряний шлях", він навіть знявся в епізодичній ролі з серіалу "Зоряний шлях: Вояджер". Його дружину, королеву Ранію, вважають найкрасивішою та найелегантнішою королевою планети. Подейкують, що вона має слабкість до черевиків з чистого золота, прикрашених дорогоцінним камінням. Втім, це не заважає королеві бути полковником йорданської армії та очолювати фонд допомоги сім'ям військовослужбовців.

Магазин-майстерня в заповіднику Азрак

У страусів дуже незвичайний ритуал висиджування яєць: вдень їх висиджує самка страуса, а ось вночі цим займається самець. До речі, найчастіше самки висиджують не тільки свої яйця, але й інших самок. Свої при цьому вони обов'язково розміщують в центрі. Страусині яйця - беззаперечні рекордсмени у пташиному світі за своїми розмірами. У довжину вони досягають двадцяти сантиметрів, а їхня вага близько двох кілограмів. Щоб зварити таке яйце потрібно дві години. Втім, йорданці вважають, що існує безліч спосіб отримання прибутку від яєць, не використовуючи їх, як їжу.

Селище Джабаль Рам, пустеля Ваді Рам

За традиційними бедуїнськими сувенірам наша ведуча Маша вирушила до пустелі Ваді Рам, яку ще називають Місячною долиною. У 60-х роках минулого сторіччя, в цій пустелі проходили зйомки відомого фільму "Лоуренс Аравійський", в якому знімалися Пітер О'тул та Ентоні Куїнн. Маша ж вирушила до пустелі за справжніми бедуїнськими покупками. Тут їй вдалося не тільки придбати симпатичну фєнічку і спробувати національну йорданську страву мансаф, але і отримати пропозицію руки та серця. Як ви вважаєте, який калим запропонував за нашу ведучу її східний шанувальник?

Старе місто, Аман

Мешканці нашої країни зазвичай будь-яку тканину, яка закриває обличчя східних жінок, називають паранджею. Насправді, паранджа - це лише один з різновидів накидок. Вона є цілим плащем з прорізами для рук, який вкриває не тільки жіноче обличчя, але і все тіло з голови до ніг. Якщо ви хочете дізнатися, яка вона на вигляд, подивіться фільм "Біле сонце пустелі" - в ньому звільнені жінки сходу носять класичну паранджу. Легке вбрання білого, синього або чорного кольору, яке закриває тіло і голову жінки, називається чадрою. А як виглядають нікаб і хіджаб, ви можете побачити в нашій програмі.

Sweimek, Мертве море

Магазин Holly Land, Dead Sea Road

Мертве море – насправді, зовсім не море. Це велике солоне озеро, яке знаходиться між Йорданією та Ізраїлем. Вода в ньому за консистенцією схоже на олію - здається, що лежиш у бензині. Мертвим його назвали тому, що через високу концентрацію солі, в ньому немає ні риби, ні будь-яких інших живих організмів, окрім одного виду архебактерій, продуктом життєдіяльності яких є грязь Мертвого моря. Напевно, немає людини, яка б не чула про їхні цілющі властивості. Вони дуже позитивно впливають на організм людини - лікують, зміцнюють, заспокоюють та гармонізують. Ще цариця Клеопатра випробувала на собі користь грязі для краси обличчя та тіла. Однак, не думайте, що можна приїхати сюди і назбирати лікувальної грязі просто на березі. Зовсім ні. Грязь видобувають за допомогою спеціальних свердловин з самого дна. Тому косметичної продукції, яку з неї виготовляють, безліч!

В Йорданії дивовижним чином східна екзотика, спадщина стародавніх культур і всі блага сучасної цивілізації сплітаються в химерну мозаїку. Вона подарує вам чарівну атмосферу біблійних місць та східного колориту, і разом з тим - розкіш п'ятизіркових готелів і відчуття безпеки. Ну й, звичайно ж - шопінг, який запам’ятається на все життя.

Що ще цікавого в Аммані - дивіться у випуску "Орел і Решка. Шопінг" на нашому сайті

Телепрограма