Головна Мапа сайту Контакти
RSS

Новини каналу

Каїр. Шопінг у столиці найдавнішої цивілізації

Каїр. Шопінг у столиці найдавнішої цивілізації

10 грудня 2014 | 16:55

Єгипет - одна з найпопулярніших країн світу, серед туристів. Проте, як не дивно, зовсім не туризм є основною статтею доходів держави. Найбільше грошей Єгипту приносять мита, які виплачують судна, що проходять Суецьким каналом. На другому місці - нафта, і тільки на третьому - туризм. Як би там не було, наші ведучі не могли оминути своєю увагою цю країну. За традиційними єгипетськими сувенірами Антон і Маша вирушили до Каїру.

Галерея "Aegyptus Papyrus"

Стародавні єгиптяни навчилися виготовляти папірус з нільського очерету ще до того, як були побудовані перші піраміди. Стебла рослини укладали рядками і били по них калаталом, щоб вийшов тонкий лист, а потім сушили його на сонці. Папірус був дорогим матеріалом, тому єгиптяни пристосувалися використовувати його по декілька разів, стираючи попередні записи. А в XII сторіччі нашої ери китайці придумали більш дешевий матеріал, який з часом і витіснив папірус - папір. До речі, у багатьох європейських мовах, у тому числі українській, слово "папір" походить від слова "папірус".

Майстерня "Factory Faraon"

Єгипетські картуші - це ювелірні вироби у вигляді продовгуватих табличок, на яких вигравірувані ієрогліфи з іменами людей. У Стародавньому Єгипті такі прикраси носили фараони. Однак, був час, коли, на картушах не писали імен - важалося, якщо картушем заволодіє інша людина, вона отримає владу над тим, чиє ім'я на ньому написано. Потім це повір'я втратило силу, а в наш час, щоб отримати картуш зі своїм ім'ям, зовсім не обов'язково бути фараоном.

Лавка "Old Shop Gallery"

Жуки скарабеї у Стародавньому Єгипті були дуже шановані. Їх вважали священними комахами бога Сонця і символом його творчої сили. Хоча причина для такої пошани нашим сучасникам може здатися дивною. Справа в тому, що скарабеї займаються тим, що роблять кульки з гною, а потім перекочують в інше місце і там закопують. Єгиптяни в таких пересуваннях скарабея зі сходу на захід побачили символ народження Сонця і його руху на небосхилі. У єгипетській міфології навіть бог Хепрі, який символізує ранкове сонце, зображувався з головою скарабея.

Лавка "Bazar Shaban El Sisi"

Вироби з алебастру - один з традиційних єгипетських сувенірів. Як правило, туристи купують вази, свічники, різні фігурки з цього матеріалу. А ось в Стародавньому Єгипті його іноді використовували з великим розмахом. Наприклад, в могилі фараона Сеті I під час розкопок було знайдено розкішний саркофаг, виготовлений з цілого шматка кальцитового алебастру. У наш час помилуватися ним можна в музеї Соуна в Лондоні.

Верблюжий ринок Біркаш

Всім відомо, що верблюди можуть довгий час обходитися без води. І багато хто вважає, що це завдяки тому, що запас води знаходиться у верблюжих горбах. Однак, це лише міф - верблюди не зберігають в горбах воду. У них накопичується жир, який покращує тепловіддачу всього іншого тіла і знижує його температуру. А ще горб служить свого роду навісом, який захищає спину тварини від палючого сонця.

Домашній магазин "Abu Tartur House"

Якщо ви плануєте подорожувати пустелею на верблюді, без куфії вам не обійтися. Вона захистить голову й обличчя від сонця, піску та холоду. Втім, в нашій країні цей головний убір більше відомий під назвою "арафатка". У 80-тих роках минулого сторіччя, під час загострення ізраїльсько-палестинського конфлікту, по телевізору часто показували палестинського лідера Ясіра Арафата. Куфія була невід'ємною частиною його іміджу, і якось непомітно у неї виникла друга назва на честь цього державного діяча.

Кофешоп "El Horryia"

Каркаде - традиційний єгипетський напій, який готують з висушених суцвіть гібіскуса. В арабських країнах він вважається ліками від усіх хвороб, оскільки містить безліч вітамінів і органічних кислот. Каркаде зміцнює судини, уповільнює старіння, очищає організм, захищає від утворення пухлин, знімає спазми і жар. Також він допомагає при проблемах з артеріальним тиском - гарячий каркаде підвищує тиск, холодний - навпаки знижує.

Магазин "Khedr El Attar Academy"

У єгипетських крамничках, де продають різні запашні суміщі, дуже популярною є засушена рослина під назвою "рука Марії". Насправді ця рослина називається ієрихонська троянда, а "рукою Марії" її називають завдяки формі, яка нагадує руку, і стародавній легенді. Вона розповідає про те, що на шляху до Єгипту мати Ісуса Христа Діва Марія побачила цю рослину і благословила її на вічне життя.

Готель "Four Seasons Hotel Cairo at Nile Plaza"

Легенда свідчить, що одним із секретів краси Клеопатри були ванни з молока та меду, які цариця приймала щодня. У давнину вважалося, що той, хто прийме таку ванну, помолодшає на десять років. А справа вся в молочній кислоті, яка проникає у верхні шари шкіри та відлущує мертві клітини.

"Не існує мірила, з яким можна було б підійти до Каїру, адже у нього для себе своє власне мірило" - писав Джеймс Олдрідж в романі, присвяченому цьому місту. Виміряти велич Каїра і справді буде дуже важко. Однак, незалежно від того, скільки грошей у вас в кишені, ви точно знайдете тут сувеніри до душі, які будуть нагадувати про стародавню та величну історію Єгипту.

Що ще цікавого в Каїрі - дивіться у випуску "Орел і Решка. Шопінг" на нашому сайті

Телепрограма