Головна Мапа сайту Контакти
RSS

Новини каналу

10 найбільш захоплюючих залізничних маршрутів світу

10 найбільш захоплюючих залізничних маршрутів світу

6 серпня 2019 | 15:42

"Життя під час подорожі - це мрія в чистому вигляді"
Агата Крісті

Для більшості з нас мандрівка залізницею - це просто можливість потрапити з однієї точки в іншу. Максимум, чого ми очікуємо від неї, - щоб вона не була для нас надто незручною. Але є на світі такі залізничні маршрути, які можуть подарувати ні з чим незрівнянні враження. Саме про них ми і хочемо розповісти вам сьогодні

"The pride of Africa", Південна Африка

"Гордість Африки" - загальна назва декількох маршрутів потягів, які курсують Південною Африкою. Маршрути ці створені не для того, що доставити пасажира з пункту А в пункт Б, а для того, щоб дати йому можливість помилуватися навколишніми красотами. Вночі потяг робить зупинку, щоб пасажири могли спокійно поспати і не проґавили нічого цікавого. Вагони вражають своєю королівською розкішшю, їх швидше можна назвати п'ятизірковими готелями на колесах. А спробуйте прийти до ресторану без смокінга - одним своїм поглядом вишколений офіціант дасть вам зрозуміти, що ви тут не на своєму місці. Майте на увазі, що планувати таку подорож потрібно заздалегідь, адже квитки на найпопулярніші маршрути "Кейптаун-Преторія" та "Кейптаун-Дар Ес Салама" іноді можна чекати по кілька місяців, а то й років.

"Orient express", Європа

Знаменитий "Східний експрес", увічнений Агатою Крісті в її кращому романі, все ще існує. Перший потяг з такою назвою почав доставляти пасажирів з Парижа до Стамбула ще в 1883 році. Пізніше "Східними експресами" стали називати всі люксові потяги, що курсують Європою. На жаль, проїхатися легендарним маршрутом з книги зараз неможливо. Але атмосферу того часу можна випробувати в рамках більш коротких поїздок. Наприклад, здійснивши подорож з Лондона до Парижа чи Венеції. Всі "Східні експреси" й зараз відрізняються респектабельністю та розкішшю, над якими не владний час.

"Tren del Fin del Mundo", Аргентина

Протяжність маршруту "Tren del Fin del Mundo", який в перекладі означає "Потяг на край світу", всього лише сім кілометрів, однак, він і справді довезе вас прямісінько на край світу - у найпівденнішу точку континенту. Знаходиться вона неподалік від аргентинського міста Ушуайя. Колись давно тут була в'язниця, для обслуговування якої і побудували невелику залізницю. Але з часом аргентинська влада зрозуміла, що на ній можна непогано заробити. В'язницю перетворили на музей, а залізницею пустили туристичний потяг.

"Glacier Express", Швейцарія

"Glacier Express" ("льодовиковий експрес") - найповільніший, з усіх швидкісних, потяг у світі. Тому назвати його експресом можна лише з дуже великою натяжкою. Скоріше, це потяг для тих, хто може собі дозволити нікуди не поспішати і просто насолодитися мандрівкою. А насолодитися тут точно є чим. Залізниця з'єднує два високогірних швейцарських курорти - Санкт-Моріц і Церматт. Луки, гори, ущелини, мости, акведуки й тунелі - вся краса Альп відкриється вам, як на долоні. Ну, а взимку тут взагалі все більше нагадує не реальність, а казку.

"Eastern and Oriental Express", Південна Азія

Подорож на "Eastern and Oriental Express" дозволяє побачити з вікна вагона відразу три найкрасивіші країни Південної Азії - Сінгапур, Малайзію і Таїланд. Цей маршрут був розроблений як аналог європейського "Східного експресу", а над інтер'єрами вагонів працював знаменитий дизайнер Жерар Галле, який створював і західні потяги. Так що, за рівнем розкоші азіатські експреси анітрохи не поступаються своїм побратимам з Європи.

"The Royal Scotsman", Шотландія

Якщо ви хочете дослідити Шотландію, то кращого способу, ніж мандрівка на одному з потягів "The Royal Scotsman", вам просто не знайти. Подорож може тривати від двох до семи днів, залежно від обраного маршруту. Потяг курсує найбільш цікавими та мальовничими куточками країни, роблячи на своєму шляху тривалі зупинки, під час яких пасажири можуть відвідати старовинні замки, села, парки, скуштувати страви національної кухні, пограти в гольф і продегустувати кращий місцевий віскі.

"The Bergen line", Норвегія

Перетинає всю країну зі Сходу на Захід, з'єднуючи два найбільших міста Норвегії - Осло та Берген. Враховуючи, що Норвегія - одна з наймальовничіших країн світу, не дивно, що найавторитетніші путівники описують цю поїздку як неймовірно захоплюючу залізничну пригоду. Не забувайте, що взимку в Норвегії дуже короткий світловий день, тому поїздку краще планувати на літо.

"Rocky Mountaineer", Канада

Канадські залізничники можуть насправді пишатися поїздами на маршруті "Rocky Mountaineer", які дозволяють побачити Скелясті гори у всій їхній красі. Протягом ось уже десяти років найавторитетніші туристичні організації традиційно включають ці маршрути в число "Кращих подорожей" та "Кращих потягів". Якість обслуговування у потягах цієї мережі, зрозуміло, також найвища. Якщо у вас є така можливо, придбайте квиток у вагон першого класу. Справа в тому, що дахи в них зроблені зі скла, тому милуватися краєвидами Скелястих гір, звичайно, краще звідти.

"Версаль", Франція

Кілька років тому французьким залізничникам спало на думку, а чому б не декорувати кілька потягів, які їдуть за маршрутом Париж-Версаль у стилі самого палацу? Сказано - зроблено. Фрагменти найвідоміших залів і галерей Версальського палацу були використані в оформленні інтер'єрів електричок. Так що тепер для туристів екскурсія починається просто у вагоні.

"The Ghan", Австралія

Розповідь про залізничні маршрути була б не повною, якби ми залишили без уваги Австралію. Виявляється, існує потяг, на якому можна перетнути весь континент з півночі на південь. "The Ghan" - це скорочення від "The Afghan Express" (Афганський експрес). Свою назву він отримав на честь афганських погоничів верблюдів, які приїхали до Австралії в кінці XIX-го століття, щоб допомогти австралійцям потрапити до незвіданих куточків країни. Як ви розумієте, зараз для цього не потрібно здійснювати подорож на верблюді, достатньо придбати квиток на потяг.

Телепрограма