Головна Мапа сайту Контакти
RSS

Новини каналу

10 страв з сезонних овочів за 10 хвилин

10 страв з сезонних овочів за 10 хвилин

7 серпня 2019 | 10:20

"Йшов другий рік нашого спільного життя.
Чоловік досі гадає, що не їсть кабачки та цибулю"

Літо продовжується, а значить, ми можемо ще кілька тижнів заряджатися вітамінами та іншими корисними речовинами, яких так багато в овочах. Для всіх любителів смачної та корисної їжі ми підготували чергову добірку швидких і смачних овочевих страв.

ПАСТА З ОВОЧАМИ-ГРИЛЬ

500 г пасти
8 помідорів чері
1 кабачок
1 баклажан
1 солодкий перець
1 цибулина
1 зубчик часнику
1 ст. ложка коричневого цукру
1 ч. ложка лимонного соку
1 ст. ложка оливкової олії
Сіль

1. Кабачок і баклажан нарізати кружальцями, перець - смужками, цибулю - півкільцями.
2. Обсмажити кабачки, баклажани, перець та помідори на грилі або сковороді з олією з обох боків по 2-3 хвилини. Всі овочі покласти у миску, скропити лимонним соком, вичавити часник, посолити, поперчити, перемішати, накрити плівкою і дати настоятися протягом 5-10 хвилин.
3. Покласти цибулю на суху сковорідку, посипати цукром, влити трохи води (1-2 столові ложки) і карамелізувати на повільному вогні, поки цукор повністю не розчиниться. Зняти цибулю з вогню та покласти до овочів.
4. Відварити пасту, злити воду, з'єднати з овочами і перемішати.

ОВОЧІ У ВЕРШКОВОМУ СОУСІ

1 цибулина
1 морква
1 солодкий перець
1 баклажан
1 кабачок
2 стебло селери
100 г цвітної капусти
100 г броколі
100 г печериць
2 зубчики часнику
200 г вершків

Сіль, перець, рослинна олія

1. Броколі та цвітну капусту розібрати на суцвіття, інші овочі нарізати кубиками.
2. На сковороді з олією злегка обсмажити цибулю, додати моркву, ще через кілька хвилин - гриби та селеру, потім кабачки, перець і баклажани.
3. Обсмажені овочі перекласти в каструльку, додати суцвіття капусти, посолити, поперчити, залити вершками і тушкувати на середньому вогні 20 хвилин. Додати дрібно нарізаний часник, через 5 хвилин зняти овочі з вогню і дати трохи настоятися.

САЛАТ З КАБАЧКІВ, ПОМІДОРІВ І КУКУРУДЗИ

1 качан молодої кукурудзи
1 кабачок або цукіні
4 помідори
1 ч. ложка цукру
Сіль, перець, оливкова олія, лимонний сік

1. Кабачок нарізати тонкими смужками, не чіпаючи серцевину. Викласти смужки на деко, присипати сіллю, накрити плівкою і залишити на 1 годину.
2. Кукурудзу відварити до готовності та зрізати зерна з качану.
3. Помідори розрізати на 4 частини, покласти в миску, додати віджаті кабачки та кукурудзу. Посолити, поперчити, додати оливкову олію, лимонний сік, цукор і перемішати.

ЗАПІКАНКА З БАКЛАЖАНІВ ПІД СИРНОЮ СКОРИНКОЮ

2 баклажана
200 г сиру
1 яйце
3 зубчики часнику
2 гілочки базиліка
Сіль, перець, панірувальні сухарі

1. Баклажани очистити нарізати скибочками. Посипати сіллю та відставити на деякий час, потім обсмажити на сковороді.
2. Натерти сир, додати яйце, сіль, перець, пропущений через прес часник і листочки базиліку.
3. Форму для запікання змастити олією і посипати сухарями. Покласти баклажани, посолити, поперчити і залити сирно-яєчної сумішшю. Запікати при температурі 180 градусів до золотистої скоринки (приблизно 20 хвилин).

ОВОЧІ СТІР-ФРАЙ

200 г броколі
1 солодкий перець
1 кабачок або цукіні
½ качана кукурудзи
3 зубчики часнику
2 ст. ложки соєвого соусу
Сіль, рослинна олія

1. Броколі розібрати на суцвіття, солодкий перець та цукіні нарізати великими кубиками, часник подрібнити, зерна кукурудзи зрізати з качана.
2. У воці або великій сковороді розігріти олію, покласти часник, через 1 хвилину додати овочі та влити півсклянки води. Готувати на сильному вогні, помішуючи, поки не випарується вода, приблизно 4 хв.
3. Посолити, влити соєвий соус. Готувати, помішуючи, 3-5 хвилин. Зняти з вогню і одразу подавати.

САЛАТ З ОБСМАЖЕНИХ КАБАЧКІВ

2 кабачка
1 цибулина
½ лимона
2 ст. ложки кеш
ю або кедрових горішків
1 ст. ложка оливкової олії
20 г вершкового масла
Тертий пармезан
Сіль

1. Кабачки нарізати тонкою соломкою, цибулю - півкільцями. Сир натерти.
2. Обсмажити овочі на вершковому маслі на сильному вогні, постійно помішуючи протягом 7-10 хвилин. Посолити, скропити лимонним соком і відразу зняти з вогню.
3. Горішки злегка обсмажити на сухій сковороді.
4. Покласти овочі на блюдо або одразу на тарілки, посипати пармезаном і горішками.

КУКУРУДЗЯНІ ОЛАДКИ

1 качан кукурудзи
Кілька стебел зеленої цибулі
2 яйця
100 г борошна
½ склянки молока
Сіль, рослинна олія

1. Кукурудзу вимити, зрізати з качана зерна. Відварити їх у киплячій воді протягом 5 хв. Відкинути на друшляк і дати охолонути.
2. Збити яйця з молоком і вершковим маслом. Додати борошно і дрібку солі.
3. Додати нарізану кільцями зелену цибулю та зерна кукурудзи, перемішати.
4. Викласти ложкою на сковорідку з рослинною олією та обсмажити приблизно по 2 хвилини з кожного боку.

РУЛЕТИКИ З БАКЛАЖАНІВ

2 баклажана
100 г сметани
½ склянки товчених горіхів
3 зубчики часнику
Пучок зелені
Сіль, рослинна олія

1. Баклажани нарізати тонкими пластинами, обсмажити з двох сторін на рослинній олії.
2. Зелень дрібно нарізати, додати горіхи, пропущений через прес часник і сметану, перемішати.
3. На кожен шматочок баклажану викласти начинку і згорнути рулетиком.

САЛАТ ЗІ СМАЖЕНИХ ОВОЧІВ

2 жовтих солодких перця
2 червоних солодких перця
6 помідорів
4 зубчики часнику
1 пучок кінзи
1 лимон
1 ч. ложка цукру
1 ч. ложка соєвого соусу
Сіль, перець, оливкова олія

1. Помідори та очищені від насіння перці розрізати на 4 частини.
2. Обсмажити перці, а потім помідори на оливковій олії на сильному вогні.
3. Часник очистити і розтерти в ступці з сіллю. Додати трохи оливкової олії.
4. До олії, що залишилася на сковороді після смаження овочів, додати лимонний сік, суміш з часнику, сіль та оливкову олію, цукор і соєвий соус. Перемішати і прогріти на вогні кілька хвилин, щоб цукор повністю розчинився.
5. Покласти овочі на блюдо, полити соусом, перемішати та посипати подрібненою кінзою.

САЛАТ З ЦУКІНІ З ЛИМОННО-МЕДОВОЮ ЗАПРАВКОЮ

2 цукіні
3 ст. ложки оливкової олії
1 ст. ложка лимонного соку
1 ч. ложка меду
1 зубчик часнику
Кілька гілочок м'яти та кінзи
Тертий пармезан
Сіль

1. Цукіні нарізати тонкими скибочками, обсмажити на сковороді-гриль, покласти у миску.
2. Кінзу та м'яту порвати руками і додати до цукіні, перемішати.
3. Змішати оливкову олію, лимонний сік, мед і пропущений через прес часник. Залити цукіні заправкою, посолити, перемішати, посипати пармезаном.

Сохранить