Головна Мапа сайту Контакти
RSS

Новини каналу

7 чудових страв з картоплі

7 чудових страв з картоплі

15 листопада 2019 | 16:47

"Господиням на замітку. Сидячи у фейсбуці пам'ятайте, що каструля починає
смажити картоплю одразу після того, як припиняє її варити"

Мабуть, немає в нашій країні продукту більш популярного, ніж картопля. Зараз важко навіть уявити, що наші предки колись обходилися без неї. Щоправда, зазвичай ми готуємо якісь знайомі страви - картопля варена, картопля смажена, картопля-пюре, картопля фрі та картопля по-домашньому. Безперечно, ми також дуже любимо всі ці картопляні страви, але чому б не приготувати щось новеньке? Сьогодні ми публікуємо кілька оригінальних і нескладних рецептів смачних страв з картоплі.
 

КАРТОПЛЯНИЙ СУП-ПЮРЕ З ГРІНКАМИ
 

3 л води
6-7 картоплин
1 цибулина
2 жовтки
100 г вершків
50 г вершкового масла
Зелень, грінки

1. Картоплю нарізати великими кубиками, цибулю - півкільцями. Покласти овочі в каструльку, залити водою, посолити і варити на середньому вогні 30 хвилин під кришкою.
2. Подрібнити овочі до стану пюре за допомогою блендера, повернути назад до каструльки і довести до кипіння.
3. Збити жовтки з вершками, обережно вилити в суп, перемішати. Додати вершкове масло і почекати, поки воно розтане.
4. Розлити суп у тарілки, посипати зеленню та додати грінки.
 

КОРЖИКИ З КАРТОПЛЕЮ ТА ЗЕЛЕННЮ (ХИЧІНИ)
 

Для тіста:
3 склянки борошна
1 склянка кефіру
1 ч. ложка соди
1 ч. ложка солі
Для начинки:
Картопляне пюре
300 г сулугуні
Пучок зелені

1. Вилити в миску кефір, додати соду, всипати борошно та сіль. Замісити тісто і добре його відбити об стіл. Накрити рушником або плівкою і дати постояти в теплі 30-40 хвилин.
2. Зелень подрібнити, сулугуні натерти на крупній тертці.
3. Тісто розкачати ковбаскою і розрізати на шматки. Кожен шматок розкачати скалкою, роблячи круглий коржик, викласти на нього пюре, сир і зелень, зібрати краї тіста «в мішечок» та защипнути. Потім обережно приплюснути і розкачати знову в коржик.
4. Смажити коржі з двох сторін на розігрітій сковороді без олії по 4-5 хвилин з кожного боку. Готове тісто має побіліти.
5. Викласти коржі на блюдо, змастивши кожен вершковим маслом.
 

НІМЕЦЬКИЙ КАРТОПЛЯНИЙ САЛАТ
 

1 кг картоплі
7-8 солоних огірків
1 цибулина
1 яблуко
5-6 ст. ложок майонезу
1 склянка молока
4 яйця
Пучок петрушки

1. Картоплю відварити в мундирі, очистити, нарізати кубиками.
2. Огірки та яблука нарізати короткою соломкою, цибулю - подрібнити.
3. Змішати всі інгредієнти, заправити майонезом.
4. Довести до кипіння молоко, влити його у салат, обережно перемішати, поставити в холодильник на ніч.
5. Яйця відварити і порізати довгастими шматочками, петрушку - подрібнити.
6. Подаючи страву до столу, прикрасити салат шматочками яєць і посипати петрушкою.
 

КАРТОПЛЯНИЙ ГРАТЕН

1 кг картоплі
0,5 л молока
100 г вершкового масла
100 г борошна
1 ч. ложка цукру
Сіль, перець за смаком

1. Картоплю очистити і нарізати тонкими кружальцями. Покласти у форму для запікання, посолити, поперчити.
2. Розтопити в каструльці вершкове масло, всипати борошно, злегка обсмажити на слабкому вогні, помішуючи. Влити молоко, додати цукор, посолити.
3. Залити отриманою сумішшю картоплю, накрити форму фольгою і поставити в духовку. Запікати 1 годину при температурі 130 градусів. Потім зняти фольгу, збільшити температуру до 180-200 градусів і запікати ще півгодини до утворення рум'яної скоринки.
4. Перед подачею потрібно дати страві трохи охолонути.

КАРТОПЛЯНИЙ РУЛЕТ З БЕКОНОМ ТА ШПИНАТОМ

0,5 кг картоплі
100 г сиру
200 г бекону
0, 5 кг замороженого шпинату
200 г тертого сиру
1 цибулина
200 г борошна
2 яйця
75 г вершкового масла
1 ст. ложка рослинної олії
Сіль, перець

1. Картоплю вимити, відварити в мундирі, очистити і протерти через сито або за допомогою блендера. Додати борошно, 1 яйце, трохи солі, замісити однорідне тісто.
2. Цибулю подрібнити і злегка обсмажити на сковороді з рослинною олією. Додати розморожений шпинат і обсмажити все разом, помішуючи, протягом 2-3 хвилин.
3. Перекласти у миску, трохи остудити, додати сир, половину тертого твердого сиру, 1 яйце, сіль і перець. Добре розім'яти виделкою та перемішати.
4. Розкачати картопляне тісто на присипаній борошном поверхні. Накрити його смужками бекону. Розподілити на поверхні тіста шпинатну начинку, залишаючи з країв, приблизно, 1,5 см.
5. Згорнути рулетом, щільно обгорнути полотняною серветкою та мотузком зав'язати кінці. Помістити рулет у широку каструлю з киплячою підсоленою водою, варити 30 хв.
6. Вийняти рулет з каструлі, розгорнути і дати охолонути. Розрізати на шматки завширшки 1,5 см. Покласти їх у невисоку форму для запікання, полити розтопленим вершковим маслом і посипати сиром. Поставити в розігріту до 200 градусів духовку на 15 хв. Відразу ж подати до столу.

ЛІНИВІ ВАРЕНИКИ З КАРТОПЛІ ТА ГАРБУЗА

0, 5 кг картоплі
0, 5 кг гарбуза
1 склянка борошна
2 ст. ложки крохмалю
2 яйця
150 г вершкового масла
Тертий сир
Сіль за смаком
Сметана

1. Запекти гарбуз у духовці до м'якості (15-20 хвилин при температурі 200 градусів). Остудити і розім'яти до стану пюре.
2. Картоплю очистити та відварити до готовності. Злити воду, додати 100 г вершкового масла і розім'яти картоплю до стану пюре.
3. Змішати картопляне пюре з гарбузовим. Вбити яйце, додати борошно, крохмаль і замісити тісто.
4. Розкачати з тіста ковбаски діаметром, приблизно, 2 см, викласти їх на дошку, присипану борошном, накрити плівкою та поставити в холодильник на 1-2 години. Можна приготувати тісто з вечора і залишити в холодильнику на ніч.
5. Розрізати ковбаски на шматочки завширшки 2 см і варити їх у киплячій підсоленій воді, поки вони не спливуть. Вийняти шумівкою, покласти у глибоку миску, додати вершкове масло і перемішати, поки воно не розтане. Посипати тертим сиром.
6. Подавати зі сметаною.

ЗАПЕЧЕНА КАРТОПЛЯ З БЕКОНОМ

10 картоплин
2 цибулини
200 г бекону або сала
300 г твердого сиру
Вершкове масло, олія
Сіль, спеції за смаком

1. Кожну картоплину вимити, загорнути у фольгу і запікати в духовці, приблизно, 30 хвилин при температурі 180 градусів.
2. Бекон нарізати скибочками, сир натерти на крупній тертці, цибулю нарізати півкільцями.
3. Дістати картоплю з духовки, розгорнути фольгу та розрізати кожну картоплину навпіл, але не до кінця. Посолити, посипати спеціями. У центр картоплин покласти скибочки бекону або сала, посипати сиром.
4. Повернути картоплю в духовку і запікати 5-10 хвилин до появи золотистої сирної скоринки.
5. Цибулю обсмажити до золотисто-коричневого кольору в суміші рослинної олії та вершкового масла.
6. Готову картоплю подати з обсмаженою цибулею.

Телепрограма