Головна Мапа сайту Контакти
RSS

Новини каналу

10 простих способів допомогти природі

10 простих способів допомогти природі

27 січня 2020 | 09:21

"Турбота про довколишнє середовище не завжди зводиться до того, що,
приходячи в гості до когось, ви починаєте ходити по кімнатах,
де нікого немає, і вимикати світло. Але почати можна і з цього"
(с) Леонардо ді Капріо

Чи знаєте ви, що у Швеції існує державна програма з отримання енергії шляхом спалювання сміття? До того ж вона настільки ефективна, що шведам вже не вистачає свого сміття, і вони закуповують його в інших країнах. Тільки уявіть, лише 4 відсотки шведського сміття закопується в землю, а решта 96 - переробляється! У нашій країні, щоправда, нічого подібного іще не впровадили, але хочеться вірити, що це тільки питання часу.
А поки держава займається вирішенням екологічних проблем на глобальному рівні, чому б нам не зробити що-небудь хороше і корисне на рівні персональному? Ми пропонуємо вам кілька простих, але дуже дієвих ідей, втіливши які, ви дуже допоможете природі вже зараз.

1. Роздруковуйте тексти з двох сторін аркуша
Тільки уявіть, скільки витрачається паперу в середньостатистичному офісі! Безумовно, повністю відмовитися від друку навряд чи можливо, але навіть якщо просто скоротити витрати паперу вдвічі, це вже буде дуже суттєва економія.
До речі, ви можете привчати допомагати природі і вашу дитину. Для цього просто навчіть її малювати з двох сторін альбомного аркуша.

2. Вимикайте воду в кранах, коли вона вам не потрібна
Якщо ви ще не завели звичку вимикати воду, коли чистите зуби, намилюєте голову шампунем, наносите на тіло скраб, то чому б не почати це робити сьогодні?

3. Замініть крани у своїй ванній кімнаті на важільні
Попередня порада може здатися не такою вже й простою в реалізації, якщо крани у вас крутяться. З такими кранами все-таки досить важко кожного разу вмикати-вимикати воду, налаштовуючи оптимальну температуру. У той час як для власників важільних кранів це взагалі не проблема.

4. Не беріть у магазині пакет для покупок, якщо він вам надалі не знадобиться
Насправді є багато різних товарів, упаковувати які немає ніякої необхідності. До того ж, досить часто в магазинах продавці кладуть до пакетів вже упаковані дрібниці, такі, наприклад, як панчохи, шкарпетки, шпильки, косметику. Швидше за все, цей пакет ви вдома просто викинете.

5. У холодну пору року не вмикайте батарею на повну потужність, якщо в цьому немає потреби
Насправді, іноді для того, щоб зігрітися, досить накинути теплу кофту і надіти на ноги шкарпетки. Аналогічна рекомендація для літа - якщо вам жарко, не поспішайте вмикати кондиціонер, спробуйте просто зняти піджак.

6. Не роздруковуйте чеки в банкоматах
На перший погляд може здатися, що економія дуже незначна, але якщо замислитися про те, яка кількість операцій відбувається щодня через банкомати тільки у вашому місті, то актуальність поради стає очевидною. На щастя, більшість банкоматів зараз обладнані програмою, яка нагадує клієнтам про те, що, не роздруковуючи чек, вони допомагають зберегти природу.

7. Здавайте батарейки в утилізацію
Батарейка хоч і менш шкідлива, ніж поліетиленовий пакет, проте, не настільки - вона розкладається більше ста років. У деяких будинках вже зараз встановлені спеціальні коробочки для збору використаних батарейок, але навіть якщо у вашому будинку такої немає, не біда. Такі ж кошики легко знайти в будь-якому магазині побутової техніки.

8. Здавайте пляшки та скляні банки
На жаль, у нас збір сміття не завжди передбачає сортування. Напевно, з часом, і ми прийдемо до того, що окремі баки для скла будуть встановлені всюди, але поки в наших містах таке можна побачити рідко. Втім, вихід є, хоча він і вимагає деяких додаткових зусиль, - здавати посуд у пункт прийому склотари. Або просто залишати пляшки поруч зі сміттєвими баками - їх зберуть і здадуть ті, у кого є час цим займатися.

9. Зберігайте продукти не в целофанових, а в паперових пакетах, а для походу в магазин заведіть собі полотняну сумку
Період розкладання поліетиленового пакета - більше п'ятисот років. У той час як паперового - лише один місяць. Нехитра арифметика дозволяє підрахувати, що паперовий пакет у 6 тисяч разів ергономічніший за целофановий.

10. Користуйтеся фільтрами для води
Виробництво пляшок для води та їхнє транспортування не найкращим чином впливають на екологію. Якщо ви відмовитеся від придбання води у пляшках, і заміните її водою відфільтрованою, ви і гроші заощадите, і зробите корисну для екології справу.

Телепрограма