Головна Мапа сайту Контакти
RSS

Новини каналу

10 кращих любовних романів усіх часів

10 кращих любовних романів усіх часів

18 травня 2020 | 09:47

Історія жіночих любовних романів почалася у 1740 році. Саме тоді англійський письменник Самюел Річардсон написав книгу з романтичною назвою "Памела або Винагороджена чеснота", яка є попередницею любовного роману. Зараз, звичайно, ця назва навряд чи комусь про щось говорить, але в ті роки книга стала справжнім бестселером. Ну а першим любовним романом, який увійшов у історію літератури, став "Гордість і упередження" Джейн Остін. Важко повірити, але цій книзі вже більше двохсот років! Нам дуже подобаються любовні романи і ми вирішили побалувати себе і наших читачів добіркою кращих книг в цьому жанрі. 

 

1. Шарлота Бронте "Джен Ейр"Блискучу екранізацію світового бестселеру за романом дивіться сьогодні о 13:00
 

 "Почуття без розуму не надто поживна їжа; але й розум, не пом'якшений почуттями, - гірка та суха їжа і непридатна для людського споживання"

Джейн Ейр, освічена, але бідна дівчина, яка рано втратила батьків, влаштовується працювати гувернанткою до маєтку Торнфілд. Опікун її вихованки і господар маєтку, містер Рочестер, одразу справляє на дівчину незабутнє враження. Здавалося б, які можуть бути шанси у бідної, не вродливої дівчини, адже її обранець знатний, заможний і оточений жіночою увагою? Але почуття Джейн настільки щире та глибоко, що вона готова просто бути поряд з людиною, яку любить, не вимагаючи нічого взамін. Тільки от доля вирішила розпорядитися інакше і підготувала для Джейн і неочікувані радощі, і прикрощі.
 

2. Маргарет Мітчелл "Віднесені вітром"
"На вашому рахунку - вбивство, викрадення нареченого, спроба зробити перелюбство, брехня, дворушництво і всіляке дрібне шахрайство, в яке краще не вдаватися. Усе це гідно захоплення. І говорить про те, що ви - людина енергійна, рішуча і що заради вас варто ризикнути грошима"

Автор "Проклятих королів" Моріс Дрюон писав, що у коханні недостатньо хотіти одного і того ж, треба ще хотіти цього в одну і ту ж хвилину. Ці слова якнайкраще описують життя норовливої красуні Скарлетт О'Хара. Вона любить, її люблять, але чомусь так виходить, що це не завжди своєчасно. А інколи героїня і сама не дуже добре може розібратися у своїх почуттях і бажаннях. Все це заважає Скарлетт знайти справжнє щастя поруч з людиною, яка їй потрібна.
 

3. Колін Маккалоу " Ті, що співають у терні"
"Є така легенда про птаха, що співає лише один раз за все своє життя, зате прекрасніше за всіх на світі. Одного разу він покидає своє гніздо і летить шукати кущ тернини і не заспокоїться, поки не знайде. Серед колючих гілок заспівує він пісню і кидається грудьми на найдовший, найгостріший шип. І, підносячись над невимовною мукою, так співає, вмираючи, що цій радісній пісні позаздрили б і жайворонок, і соловейко. Єдина, незрівнянна пісня, і дістається вона ціною життя. Але весь світ завмирає, прислухаючись, і сам Бог посміхається в небесах. Бо все краще купується ціною великого страждання… Принаймні, так каже легенда"

З раннього дитинства для Меггі не існувало іншого чоловіка, окрім Ральфа де Брікассара. Та ось біда, Ральф - католицький священик, якому релігія суворо забороняє не тільки одружуватися, а й взагалі мати будь-які "гріховні" думки по відношенню до жінок. Однак, люди часто забувають, що можна наказати розуму, але не серцю. Й іноді, щоб зрозуміти це, може знадобитися ціле життя.
 

4. Джейн Остін "Гордість і упередження"
"Якщо прикрості наші виникають з гордості і упередження, то й позбавленню від них ми буваємо зобов'язані також гордості та упередженню, бо так дивовижно врівноважені добро і зло у світі"

Спокійне життя маленького англійського містечка порушене приїздом заможного холостяка Бінглі. У сімействі Беннет п'ятеро дочок на виданні, і, звичайно ж, не можна втрачати такий шанс вдало прилаштувати хоча б одну. Містер Бінглі закохується у старшу дочку Беннетів, а його друг, красивий і зарозумілий містер Дарсі, схоже, не байдужий до її сестрі Елізабет. Ось тільки стосунки між молодими людьми складаються зовсім не прості.
 

5. Решад Нурі Гюнтекін "Корольок - пташка співоча"
"Якщо вже гра у кохання змушує так горіти і тремтіти, так яке ж саме кохання?"

Молода дівчина Феріде збирається заміж за чоловіка, якого кохає ще з дитинства. Здавалося б, чого їй ще бажати? Та лише однин коротенький лист перевертається життя дівчини з ніг на голову. Феріде розриває заручини і їде з міста. Тільки Богові відомо, скільки їй доведеться пережити і скільки труднощів подолати, щоб знайти свою дорогу до щастя.
 

6. Стефан Цвейг "Лист незнайомки"
"Ти був для мене - як пояснити тобі? Будь-яке порівняння, взяте окремо, занадто вузьке, ти був усім для мене, всім моїм життям"

Більшість жіночих романів написані жінками, та це й не дивно. Хіба може чоловік зрозуміти тонку і романтичну жіночу душу, її раптові пориви, її ірраціональні переживання? Виявляється може, якщо цей чоловік - Стефан Цвейг. Коли читаєш його книги, створюється враження, що він розуміє жіночу природу краще, ніж самі жінки здатні зрозуміти себе. Сюжет книги простий - відомий письменник отримує листа від жінки, яка все життя кохає тільки його. Але в цьому листі - цілий світ, який не залишить байдужою жодну людину.
 

7. Емілі Бронте "Грозовий перевал"
"Кохай він її всією своєю нікчемною сутністю, він за вісімдесят років не дав би їй стільки кохання, скільки я за один день"

Що заважає закоханим людям бути разом? Гординя, честолюбство, марнославство? У "Грозовому перевалі" є все це і багато іншого, адже місце дії роману - це англійська провінція з її ханжеством, таємними пристрастями, пороками й чеснотами. У своєму єдиному романі Емілі Бронте змогла підмітити і показати читачеві реальні людські характери, силу і глибину почуттів героїв, дивовижне переплетіння їхніх доль. А похмурі пейзажі північного Йоркшира стають зловісним тлом для подій, які розгортаються перед нашими очима.
 

8. Анн і Серж Галон "Анжеліка. Маркіза янголів"
"Бути закоханою у власного чоловіка! Ось вже смішно! Цій юній особі корисно трохи побути при дворі. Тут вона миттю забуде про свої дурні забобони"

Анжеліку, дочку збіднілого сільського аристократа, видають заміж за багатого графа де Пейрака. Її чоловік – особистість дуже таємнича, про нього ходять безліч чуток і припущень. Спочатку дівчина насторожено ставиться до графа де Пейрака, проте з часом, вона починає відчувати, що незрозуміла чарівність цього загадкового чоловіка підкорила її серце. Анжеліка кохає і кохана, їй здається, що весь світ біля її ніг. Але через деякий час виявляється, що щастя Анжеліки та Жофрея під загрозою, адже йому позаздрив не хто-небудь, а сам король.

9. Жорж Санд "Консуело"
"Кохання, навіть не дуже сильне на багато що закриває очі, але дружба розмірковує"

Консуело - бідна циганська дівчина, ніколи не знала свого батька. Єдине її багатство - це дивовижний голос. А ще у Консуело є вірний друг, Андзолетто, якого вона любить так щиро, як це буває, тільки коли любиш вперше. Однак, обранець Консуело виявляється не таким вже й гідним. Його зрада змушує дівчину втекти з міста, і вона опиняється в замку велетнів, де живе загадковий граф Альберт Рудольштадт.
 

10. Девід Герберт Лоуренс "Коханець леді Чаттерлей"
"Народити дитину взагалі і народити дитину від чоловіка, за яким тужить плоть, - далеко не одне й те ж саме"

Молода дівчина Констанція Рейд виходить заміж за баронета Чаттерлей. Проте, через пів року після весілля, її чоловік отримує поранення і стає напівпаралізованим інвалідом. Подружні радощі для Констанції тепер зводяться виключно до духовної близькості. Шляхетний лорд Чаттерлей сам пропонує своїй дружині завести коханця, і незабаром, молода жінка знайомиться з красивим і мужнім лісничим Олівером.
Варто також згадати, що свого часу роман вважався неймовірно скандальним і навіть був заборонений у деяких країнах, так як у ньому є досить відверті еротичні сцени. Але ніякі заборони не заважали жінкам того часу потайки читати його і використовувати як підручник з сексуального життя.

 



Телепрограма