Головна Мапа сайту Контакти
RSS

Новини каналу

10 найкращих фільмів про Індію

10 найкращих фільмів про Індію

21 травня 2020 | 11:57

"- Що такого ви бачите в Індії, чого не бачу я?
- Кольори. Фарби. Посмішки... Ось воно - життя"
(с) к/ф "Готель Меріголд: Кращий з екзотичних"

Індія - країна контрастів, де розкіш межує з жахливою бідністю, велична історія - з шокуючими традиціями, вікова культура - з жорстокими поглядами. Як людям, що живуть тут, найчастіше в бідності, вдається зберігати вміння радіти життю, яке у більшості з нас зникає, як тільки закінчується безтурботне дитинство і настає доросле життя з усіма його обов'язками та проблемами? Можливо нам ніколи до кінця не зрозуміти загадкового менталітету індійців, і все ж Індія не перестає нас хвилювати. Сьогодні ми пропонуємо вашій увазі добірку фільмів, які допоможуть вам дізнатися більше про цю неповторну країну та її дивовижних мешканців.

1. "Принцеса спецій" - дивіться завтра о 17:50 на К1!
Власниця магазину спецій індійська красуня Тіло має дивовижний дар бачити майбутнє людей і впливати на їхні долі, підбираючи певні спеції. Але одного разу дівчина закохується у молодого архітектора Дуга, і спеції починають злитися та ревнувати, псуючи життя не тільки своєї господині, але й її клієнтам.

Ашварія Рай, яка виконала роль принцеси спецій, - одна з найбільш визнаних у світі красунь. Ще до того, як стати кінозіркою, в 1994 році, вона виграла конкурс "Міс світу", а на початку двохтисячних років її визнали найкрасивішою володаркою цього титулу за всю історію існування конкурсу. Ашварія Рай удостоїлася безлічі нагород і звань, але, мабуть, найвишуканіший подарунок їй піднесли голландці. На честь актриси вони вивели новий сорт тюльпанів, який назвали її ім'ям. "Квітка, що символізує всю красу нашої країни для найгарнішої жінки світу", - з такими словами актрисі піднесли тюльпан "ашварія" на кінофестивалі індійського кіно, який проходив у Амстердамі в 2001 році.

2. "Мільйонер з нетрів"
18-річний Джаміль - неосвічений сирота, який живе у найбіднішому кварталі індійського міста Мумбаї, блискуче відповідає на всі питання в телегрі "Хто хоче стати мільйонером?". Однак, за крок до перемоги його заарештовують за підозрою в шахрайстві. Щоб пояснити поліцейським, звідки він знає відповіді, Джамілю доводиться розповісти все своє життя.

Вихід фільму "Мільйонер з нетрів" викликав справжній фурор у світі кіно. Картина отримала 8 "Оскарів", а виконавці головних ролей Дейв Патель і Фріда Пінто моментально стали голлівудськими зірками. Після виходу фільму їх називали однією з найкрасивіших кінопара, тоді ще не підозрюючи, що любов на екрані для них переросте у реальне кохання. Дейв і Фріда дуже зблизилися на зйомках фільму, а через деякий час після виходу картини почали зустрічатися. В одному з інтерв'ю Фріда якось зізналася, що вони навіть не відзначають День Святого Валентина, тому що для них кожен день - це свято кохання. Ідилія тривала шість років, але, на жаль, півроку назад актори оголосили про своє розлучення. Можливо, все ж не варто було нехтувати покровительством святого?

3. "Готель Меріголд: Кращий з екзотичних"
Кілька британських пенсіонерів вирішують переселитися у дім престарілих, який знаходиться в Індії. Там їм доведеться пережити різноманітні пригоди, почати життя з чистого аркуша, і навіть зустріти своє кохання.

Готель "Равла Кхемпур", у якому знімали фільм, колись був справжнісіньким королівським палацом, який пізніше переобладнали на готель. Для фільму над його інтер'єрами гарненько попрацювали голлівудські декоратори, а після зйомок власник вирішив залишити все, як є. Так що у всіх нас є цілком реальна можливість вирушити до Індії та пожити в справжнісіньких кіноапартаментах. У цьому році творці фільму порадували глядачів продовженням картини - навесні на екрани вийшов фільм "Готель Меріголд: Заселення триває".

4. "Потяг на Дарджилінг. Відчайдушні мандрівники"
Троє братів, Френсіс, Пітер і Джек, після смерті батька не бачилися близько року. Але раптом Френсіс пропонує поїхати до Індії, щоб знайти там духовне просвітлення і зміцнити сімейні узи. І ось вже брати мчать у потязі назустріч пригодам, непорозумінням і комічним ситуаціям.

У культового режисера Уеса Андерсона, який зняв цей фільм, виявляється, є досить несподіване хобі. Нещодавно в Мілані відкрився бар, дизайн якого розробив особисто він. Незвичайний і характерний стиль, в якому Андерсон знімає свої фільми, знайшов відображення і в інтер'єрі. А сам бар знаходиться у досить примітному місці - на території колишнього спиртзаводу, який було перетворено на арт-комплекс фонду Prada. Втім, краще один раз побачити, ніж сто разів почути, так що, будете в Мілані - обов'язково зазирніть туди на чашечку чаю або чогось міцнішого.

5. "Індіана Джонс. Храм долі"
Цього разу Індіана Джонс виявляється втягнутим в історію, пов'язану з кровожерливими фанатиками, які поклоняються богині Калі. Він і його друзі потрапляють до індійського селища, дітей з якого викрали послідовники давнього культу.

Харісону Форду вже 72, але в ролі пенсіонера його уявити абсолютно неможливо. Лише кілька місяців тому Форд потрапив у аварію - літак, яким він керував, впав на поле для гольфу, а самого актор було госпіталізовано. Інший на його місці після цього забув би про польоти назавжди, але тільки не Форд. Актор ще не зовсім відновився після отриманих травм і поки дещо кульгає, але потяг до екстриму для нього виявився сильнішим - кілька днів тому він уже знову піднявся в небо. Поки, щоправда, у якості другого пілота.

6. "Їсти, молитися, кохати"
Американка Елізабет переживає життєву кризу, подолати яку, як їй здається, допоможе мандрівка. Дівчина вирішує пожити рік далеко від дому і обирає для цього три країни - Італію, Індію та Балі.

Під час зйомок фільму Джулія Робертс вперше відвідала Індію, і була настільки вражена цією країною, що навіть вирішила змінити релігію. Після зйомок вона прийняла індуїзм, і тепер активно залучає до нього свого чоловіка та дітей. За визнанням Джулії Робертс, вони всією родиною регулярно відвідують храми індуїстів для того, щоб співати, молитися і святкувати. Новий світогляд також допоміг Джулії налагодити стосунки з братом, кіноактором Еріком Робертсом, які до цього були досить напруженими протягом багатьох років.

7. "Книга джунглів"
Молодий чоловік, який виріс у джунглях, закохується в дочку полковника. Однак, він не єдиний претендент на серце красуні. У юнака є суперник, який, отримавши відмову, вирішує викрасти дівчину.

Роль подружки Мауглі, Кетлін, стала однією з перших у кар'єрі Елен Хіді (яка добре знайома нам за серіалом "Гра престолів", де вона зіграла підступну Серсею). На зйомках "Книги джунглів" актриса закохалася в одного зі своїх партнерів по фільму - Джейсона Флемінга. Між ними розгорівся пристрасний роман, який тривав дев'ять років. Потім актори розлучилися, але на пам'ять про перше кохання у Елен Хіді залишилося татуювання на руці - ім'я Джейсон, вибите тайськими літерами.

8. "Ганді"
Біографічний фільм про життя Махатми Ганді - індійського духовного лідера і політичного діяча, борця проти насильства та релігійного розбрату.

Махатма Ганді, мабуть, один з найвидатніших людей у світовій історії. Його життя і діяльність справили величезний вплив на мільйони людей у світі. Саме його філософія миру та любові стала основою для становлення антивоєнних поглядів Джона Леннона. Дивно, але один з найвеличніших миротворців жодного разу не отримав нобелівську премію за мир, хоча й висувався на неї п'ять разів! Після смерті Ганді нобелівський комітет визнав свою помилку і в 1948 році на знак поваги до нього вирішив взагалі не присуджувати цю премію, оголосивши, що для неї немає гідних кандидатів серед нині живучих.

9. "Місто задоволень"
Молодий лікар Макс Лоу приголомшений смертю маленької дівчинки, яка померла у нього на операційному столі. Макс кидає все і їде до Індії, щоб почати там життя з чистого аркуша.

Зйомки фільму "Місто задоволень" були дуже важкими. Підпали, масові протести, нападки в пресі, звинувачення у вбивстві - ось з чим довелося зіткнутися членам знімальної групи. Одна з індіанських газет особливо завзято нападала на творців картини, звинувачуючи їх у тому, що вони знімають порнофільм. А коли один з журналістів, який працював у цій газеті, загинув, у його смерті запідозрили двох помічників режисера Роланда Жофе. Врятувало їх тільки те, що через деякий час з'ясувалося, що журналіст помер від раку легенів.

10. "Вода"
В Індії довгий час було прийнято видавати заміж зовсім маленьких дівчат як би "на майбутнє". Так сталося і з маленькою Чуєю. Їй було лише вісім років, коли її чоловік помер, залишивши крихітку вдовою. Тепер її домом стане ашрам, притулок для вдів.

Дуже часто консервативно налаштовані мешканці Індії розглядають фільми, які розкривають соціальні проблеми, як спробу дискредитації їхньої релігії та способу життя. Не стала винятком і картина "Вода". Індійська влада чітко дали зрозуміти, що хоче завадити виходу фільму. Коли це сталося, Джордж Лукас опублікував у газеті Variety, яка висвітлює події у світі шоу-бізнесу, оголошення на цілий розворот на знак підтримки режисера Діпи Мехта та її фільму. Точно не знаємо, чи авторитет творця "Зоряних воєн" став тому причиною або щось інше, але фільм вдалося закінчити і випустити в прокат. До того ж не тільки на Заході, але й у самій Індії.

Сохранить

Телепрограма