Головна Мапа сайту Контакти
RSS

Новини каналу

7 популярних страв з рису з усього світу

7 популярних страв з рису з усього світу

2 лютого 2021 | 14:37

Рис - один з найпоширеніших продуктів харчування на Землі. Страви з рису існують майже в кожній регіональній кухні, а найкращі з них стали широковідомі не тільки у себе на батьківщині, але й в усьому світі. Сьогодні ми хочемо поділитися з вами рецептами цих страв. І як завжди, з усіх найсмачніших страв, ми обрали такі, які зовсім нескладно готувати.
 

РІЗОТТО З ЛОСОСЕМ І МОЦАРЕЛОЮ

Різотто - страва з рису родом з Північної Італії. Для нього краще використовувати круглий рис, збагачений крохмалем, наприклад, "арборіо".
 

1 склянка рису
200 г філе лосося
200 г моцарели
½ склянки білого сухого вина
Рослинна олія, сіль
½ цибулини
1 склянка води

1. Цибулю дрібно нарізати і обсмажити на олії до золотистого кольору. Додати нарізане кубиками філе лосося і злегка обсмажити. Додати рис і підсмажувати його кілька хвилин, помішуючи.
2. Влити вино і дати йому випаруватися. Влити воду, додати сіль і довести рис до готовності.
3. Моцарелу нарізати шматочками, додати до рису, перемішати і потримати на вогні ще 1 хвилину.
 

РІЗОТТО З БІЛИМИ ГРИБАМИ
 

1 склянка рису
1 цибулина
200 г білих грибів
½ пучка петрушки
2 ст. ложки тертого пармезану
50 г коньяку
50 г вершкового масла
Рослинна олія, сіль, перець

1,5 склянки води

1. Гриби нарізати та обсмажити на олії. Додати нарізану півкільцями цибулю й обсмажити все разом. Додати рис і пасерувати кілька хвилин, помішуючи.
2. Влити коньяк і дати йому випаруватися. Влити воду, додати сіль, перець і довести рис до готовності, якщо необхідно, додати ще води.
3. Додати вершкове масло, посипати тертим сиром і подрібненою петрушкою.
 

ПАЕЛЬЯ З МОРЕПРОДУКТАМИ

Батьківщина паельї - іспанська провінція Валенсія. Начинки для неї можуть бути різними, але три головні складові незмінні - це рис, шафран та оливкова олія.

500 г морепродуктів
300 г рису
1 цибулина
2 помідори
½ ч. ложки шафрану
100 г зеленого горошку (свіжого або замороженого)
1 солодкий перець
Лимон
Сіль, оливкова олія

1. Шафран залити окропом (приблизно ½ склянки) і дати настоятися протягом 20 хвилин.
2. Обсмажити морепродукти на оливковій олії у великій сковороді на сильному вогні протягом 2-3 хвилин. Перекласти до іншого посуду.
3. У тій же сковороді обсмажити на середньому вогні дрібно нарізану цибулю до прозорості.
4. Всипати рис, обсмажити, помішуючи, 2-3 хвилини.
5. Влити воду з шафраном, додати окроп, щоб він був, приблизно, на 0.5 см вище рису. Посолити і тушкувати 15-20 хвилин, не перемішуючи.
6. З помідорів зняти шкірку і подрібнити до стану пюре. Додати до рису.
7. Через 5 хвилин додати зелений горошок і нарізаний кубиками солодкий перець.
8. Коли вода повністю випарується, покласти зверху морепродукти і четвертинки лимону. Накрити кришкою і дати трохи настоятися.

ТУРКМЕНСЬКИЙ ПЛОВ

До сих пір точно невідомо, яка саме країна є батьківщиною плову. Проте, добре відомо, що це найпопулярніша страва в Середній Азії, Індії та на Близькому Сході.

1,5 склянки рису
2 цибулини
1 морква
500 г баранини
4 ст. ложки родзинок
1 головка часнику
Сіль, спеції (червоний перець, карі)

1. Рис і родзинки залити водою.
2. Цибулю нарізати півкільцями, моркву - великою соломкою.
3. У казані або великій чавунній сковорідці добре розігріти рослинну олію, всипати прянощі і як тільки відчуєте запах, додати половину цибулі.
4. Коли цибуля приготується, вийняти її шумівкою та викинути.
5. Покласти в казан нарізану середніми шматками баранину, трохи обсмажити, щоб вона взялася рум'яною скоринкою, додати цибулю, трохи обсмажити, помішуючи, додати моркву і ще трохи обсмажити.
6. Всипати рис, посолити, перемішати, додати родзинки, влити воду, щоб вона покривала рис на 2 пальця. Накрити кришкою й тушкувати на повільному вогні, поки рис не вбере воду.
7. Хвилин за 10 до готовності покласти в плов неочищену головку часнику.

АРАНЧІНІ З МОЦАРЕЛОЮ

Аранчіні - це обсмажені кульки з рису з начинкою, популярні в сицилійській кухні.

250 г рису "арборіо"
3 яйця
75 г борошна
50 г твердого сиру
50 г вершкового масла
1 головка моцарели
½ пучка зеленої цибулі
Сіль, рослинна олія, панірувальні сухарі

1. Рис відварити до напівготовності, остудити. Твердий сир натерти на крупній тертці, перекласти в миску і додати рис. Туди ж покласти вершкове масло, сіль і 2 яйця. Добре перемішати і зробити з суміші кульку розміром з яйце.
2. Моцарелу обсушити і нарізати невеликими шматочками. Дрібно нарізати цибулю і перемішати з моцарелою.
3. Зробити з рисової кульки коржик, покласти в центр начинку з моцарели та цибулею і знову зліпити кульку.
4. В окремій мисці злегка збити яйце. Борошно змішати з панірувальними сухарями.
5. У глибокій сковороді або каструльці розігріти олію і обсмажити в ній рисові кульки, попередньо вмочивши їх у яйце і обвалявши в сухарях, до золотистої скоринки.
6. Дістати кульки шумівкою, прибрати зайву олію паперовим рушником.

ОВОЧЕВИЙ БІР'ЯНІ

Бір'яні - це південно-азіатська страва з рису, яка чимось нагадує плов, з великою кількістю спецій.

1,5 склянки рису "басматі"
2 цибулини
2 картоплини
1 баклажан
4 помідори
2 цукіні
1 ч. ложка тертого кореня імбиру
2 ст. ложки родзинок
2 зубчики часнику
½ ч. ложки червоного перцю
½ ч. ложки куркуми
½ ч. ложки шафрану
½ склянки натурального йогурту або нежирної сметани
Сіль, рослинна олія

1. Цукіні й баклажан нарізати великими шматками, картоплю - кубиками, з помідорів зняти шкірку і нарізати скибочками.
2. Шафран залити окропом і дати настоятися 15-20 хвилин.
3. Обсмажити родзинки на рослинній олії у великій сковороді або казані протягом 2 хвилин. Вийняти шумівкою і перекласти до іншого посуду.
4. У тій же сковороді обсмажити дрібно нарізану цибулю, розчавлений часник та імбир. Додати червоний перець, куркуму й обсмажити протягом 1 хвилини.
5. Додати помідори, йогурт і ½ склянки води. Тушкувати 8-10 хвилин, поки суміш не загусне.
6. Всипати рис та обсмажити протягом ½ хвилин, помішуючи. Посолити, влити воду з шафраном і долити води, щоб вона вкрила рис, приблизно, на 1 см, і тушкувати хвилин 10.
7. Додати картоплю, баклажан, цукіні. Накрити сковорідку кришкою і тушкувати на повільному вогні 20 хвилин. Під час подачі посипати родзинками.

ДЖОН, ЩО СКАЧЕ

Традиційна страва південних штатів США, привезена в Америку рабами з Конго. А свою назву вона отримала на честь кульгавого офіціанта на ім’я Джон.

1 склянка рису "жасмин"
1 склянка квасолі "вігна"
200 г копченої грудинки або шинки
1 цибулина
1 зубчик часнику
½ ч. ложки червоного перцю
Сіль, рослинна олія

1. Квасолю замочити у воді на 6 годин або на ніч. Процідити та варити в підсоленій воді протягом півгодини. Промити.
2. М'ясо нарізати шматочками, цибулю й часник - подрібнити. Обсмажити на сковороді у рослинній олії, додати червоний перець і ще трохи обсмажити.
3. Квасолю та грудинку з цибулею покласти в каструлю, залити водою, щоб вона вкрила їх, накрити кришкою і варити на повільному вогні 20 хвилин.
4. Всипати рис, посолити, перемішати і варити до готовності рису хвилин 20.

Телепрограма