Головна Мапа сайту Контакти
RSS

Новини каналу

5 історій про вчителів, які дали дітям більше, ніж просто знання

5 історій про вчителів, які дали дітям більше, ніж просто знання

6 квітня 2021 | 21:40

Хороший вчитель може дати дітям не тільки знання, а й стати для них другом. Він знає, як допомогти, не поставивши в незручне становище, як заспокоїти учня, що боїться перед іспитами, і не кине навіть «складну» дитину, на яку всі махнули рукою.

Добірка реальних історій про педагогів з чуйним і добрим серцем.

Знаєте таких?

1. У злиденному 1992 році я пішла до сільської школи. Наша вчителька в якості заохочення дарувала нам вирізані з паперу фігурки, які можна було розфарбовувати. Ми їх зберігали, збирали, збирали колекції. Це зараз принтери і картинок цих надрукувати не проблема хоч тисячу. А вона вирізала тоді по 10-15 штук кожного дня, причому завжди нових. Коли закінчили прописи і перейшли на зошит, то вона робила з альбомного листа обкладинку: клеїла картинку з радянської листівки по центру і внизу через трафарет різнокольоровими буквами підписувала її: «Почесний зошит». Таку обкладинку можна було отримати, тільки виконавши поспіль перші три домашні завдання на 5. Це дуже мотивувало! Через місяць почесні зошити були у 90% класу.

2. Коли я бачу знаки «>» або «<», я не завжди можу відразу зрозуміти, де «більше», а де «менше». Тоді одразу в пам'яті спливає вихователька з садка і її слова: «Подивися: 2<7 - це сімка штовхає ліктем двієчку і каже: "Посунься! Я більша за тебе!"

3. У мене дружина працює вчителем в школі з дітьми з особливостями розвитку. У неї 2 таких дитини. Про них говорили, що вони не піддаються навчанню, навіть батькам не потрібні, можна не ходити до них додому, а просто ставити години роботи і відписуватися. Мовляв, потрібні вони для галочки, годин і зарплати. Але дружина наплювала на ці поради і почала працювати з дітьми по повній програмі, плюс різні заходи для загального розвитку. Підсумок: після року повноцінного навчання, спілкування і простого людського ставлення одна дитина навчилася читати розповіді, писати букви, вирішувати задачі та доглядати за рибкою. Друга вивчила слова «дай», «не хочу», «їсти», хоча до цього просто мугикала.

4. Коли я навчався в середній школі, у мене був трохи дивний учитель, але він мені подобався. Завжди використовував дошку, немов браузер на комп'ютері. Будь-який урок він починав з того, що малював вкладку, а потім «вбивав» тему уроку в «пошук». Після цього він стирав всю вкладку і з неймовірною швидкістю записував результати «пошуку». Всі учні сміялися, бо це виглядало кумедно. А коли вчителю набридало писати, він натискав кнопку мікрофона і вів урок так, немов спілкується зі штучним інтелектом. Заняття з ним завжди проходили весело.

5. У нас був учитель біології, трохи дивний, але я обожнював його. Він уже збирався на пенсію і тому ігнорував все, що йому говорив директор, але як викладач був хороший. Одного разу прямо під час уроку він раптом встав і вистрибнув з вікна на першому поверсі, а потім побіг за хлопцем, який йшов мостом. Ми абсолютно не розуміли, що відбувається. Як виявилося, той хлопець кинув порожню пластикову пляшку в струмок, а вчитель це побачив і не міг залишити без уваги.

Телепрограма