Головна Мапа сайту Контакти
RSS

Новини каналу

Жінка, яка змінила світ моди. 10 неймовірних фактів з життя великої та загадкової Коко Шанель

Жінка, яка змінила світ моди. 10 неймовірних фактів з життя великої та загадкової Коко Шанель

31 серпня 2021 | 12:29

"Вона завжди пливла проти течії, жила, робила, домагалася
тріумфів всупереч, руйнуючи традиції, прокладаючи нові шляхи"
© Марсель Едріх "Загадкова Коко Шанель"

Нещодавно виповнилося 138 років від дня народження Великої Мадумазель. 19 серпня 1883 року у французькому містечку Сомюр з'явилася на світ дівчинка, якій судилося повністю змінити світ моди. Вона перша підняла моду до рівня високого мистецтва, і саме вона зробила професію модельєра однією з найпрестижніших. Загадкова, витончена, незалежна. Жінка-легенда, яка створила не лише новий вигляд, але і новий тип жінки.
Сьогодні ми згадуємо найбільш незвичайні та дивовижні факти з життя загадкової і неповторної Коко Шанель.

1. Справжнє ім'я Коко Шанель - Габріель. Прізвисько "Коко" їй дали, коли вона співала в кабаре, за назвою її улюбленої пісні "Qui qu'a vu Coco". У перекладі з французької "Коко" значить "курча".
"Люди, які мають легенду, самі по собі - ця легенда"

2. Легендарні парфуми "Шанель № 5" створив Ернест Бо - колишній парфумер царського двору, який емігрував до Франції після революції 1917 року. Коко попросила його створити аромат, який пахне Жінкою, і майстер запропонував їй десять запахів на вибір. Шанель обрала п'ятий, що і дало назву парфумам.
"Парфуми - це невидимий, але незабутній, неперевершений модний аксесуар. Він оповіщає про появу жінки і продовжує нагадувати про неї, коли вона пішла"

3. Маленьку чорну сукню, яку вигадала Шанель, у 1926 році журнал "Вог" назвав "Фордом від Шанель" за її універсальність та практичність.
"Якщо вас вразила красою якась жінка, але ви не можете згадати, у що вона була вдягнена, - значить, вона була одягнена ідеально"

4. Модою на короткі стрижки жінки зобов'язані Коко, хоч вийшло це і ненавмисно. Одного разу Шанель обпалила волосся газовою колонкою, і їй довелося його обстригти. Коли ж дизайнер з'явилася на публіці з новою зачіскою, всі вирішили, що це нова мода і почали поголовно її копіювати.
"У двадцять років у вас обличчя, яке дала вам природа; в тридцять років у вас обличчя, яке виліпило вам життя; а в п'ятдесят у вас обличчя, якого ви заслуговуєте"

5. Герцог Вестмінстерський, член королівської родини і найбагатша людина Британії, був без пам'яті закоханий у Коко і хотів з нею одружитися. Є легенда, що Коко відмовила йому, зауваживши, що герцогинь Вестмінстерських може бути скільки завгодно, а Мадемуазель Шанель лише одна. Насправді ж Коко ніколи не говорила нічого подібного. Історія просто приписала їй слова одного з британських сановників, які він сказав на обіді, де обговорювалася ця тема. "Навіщо їй виходити за герцога? - запитав він. - Вона єдина Коко Шанель на світі, в той час як є вже три герцогині Вестмінстерські".
"Краса потрібна нам, щоб нас любили чоловіки; а дурість - щоб ми любили чоловіків"

6. Букети квітів, які надсилали Шанель, вона ретельно сортувала. Якщо відправник не викликав у неї симпатії, букет потрапляв до кімнати, яку Мадемуазель називала "кладовищем".
"Жінці, одягненій у світле, важко зіпсувати настрій.

7. Під час Другої світової війни Коко звинувачували у тому, що вона завела роман з німецьким дипломатом. На що Шанель відповіла: "Якщо у жінки мого віку з'являється коханець молодший на 15 років, я не питаю, якої він національності".
"Мені наплювати, що ви про мене думаєте. Я про вас не думаю взагалі.

8. Майже сорок років Коко Шанель жила у паризькому готелі Ritz. Тут вона і померла в неділю ввечері 10 січня 1971 року. Зараз будь-хто може зняти її розкішний с’ют, приблизно, за чотири з половиною тисячі євро на добу.
"Розкіш - це не виклик бідності, це виклик вульгарності"

9. Модний дім Chanel ніколи не належав своєму творцеві. Бізнес Коко відкрила спільно з підприємцем П'єром Вертмейєром, який з часом повністю викупив її частку. Зараз брендом Шанель володіють онуки того самого П'єра - Жерар і Ален. Їх статки оцінюють у 9,5 млрд. доларів і вони займають 133 місце в рейтингу найбагатших людей планети.
"Успіху часто домагаються ті, хто не підозрює про неминучість поразки"

10. Знак зодіаку Коко Шанель - Лев, і все життя вона колекціонувала різні предмети, пов'язані з левами. А її надгробок у швейцарській Лозанні прикрашають п`ять левових голів.
"Все в наших руках, тому їх не можна опускати"

Сохранить

Телепрограма