Головна Мапа сайту Контакти
RSS

Новини каналу

Кулінарна екзотика. 7 дивовижних страв індійської кухні

Кулінарна екзотика. 7 дивовижних страв індійської кухні

2 листопада 2021 | 16:28

Індійська кухня асоціюється у нас з чимось далеким і екзотичним. Здебільшого, так воно і є, адже кулінарні традиції цієї країни сильно відрізняються від українських. Проте, навіть в індійській кухні існують страви, за інгредієнтами для яких зовсім не обов'язково їхати за тридев'ять земель. Приготувати їх зовсім не складно, головне - мати бажання і знати один маленький секрет. Полягає він у тому, що індійці ставляться до приготування їжі як до мистецтва, адже вони уявляють, що готують не для себе, а для вищого божества. Спробуємо і ми? Намасте!
 

КХЕМА - М'ЯСНЕ КАРІ
 

500 г яловичини або баранини
1 цибулина
2 зубчики часнику
2 ст. ложки томатної пасти
1 склянка йогурту або кефіру
1 ст. ложка карі
Сіль, рослинна олія

1. Цибулю та часник дрібно нарізати і обсмажити на олії до темно-золотистого кольору. Додати томатну пасту, порошок карі, все перемішати, зменшити вогонь і тушкувати 5 хвилин.
2. М'ясо порізати шматочками, викласти на сковороду та обсмажити, щоб на ньому з’явилася скоринка. Влити йогурт, посолити, ще раз все перемішати і тушкувати до готовності м'яса.
 

КУРЯЧІ НІЖКИ ПО-ПЕНДЖАБСЬКИЙ
 

6 курячих ніжок
1 цибулина
2 зубчики часнику
1 пучок кінзи
2 ст. ложки родзинок
3 ст. ложки борошна
2 ст. ложки томатної пасти
Сік половинки лимона
Сіль, паприка, гострий перець
Рослинна олія

1. Цибулю та часник дрібно нарізати і обсмажити в глибокій сковороді на рослинній олії.
2. Покласти на сковороду курячі ніжки, посипати борошном, додати томат і обсмажити з усіх боків.
3. Додати подрібнену кінзу та родзинки, сіль, спеції, влити воду, щоб вона майже покрила ніжки, і тушкувати на повільному вогні 15-20 хвилин. За п'ять хвилин до готовності скропити лимонним соком.
 

ДАЛ-КАРІ - КАРІ З СОЧЕВИЦІ
 

1 склянка сочевиці
2 цибулини
2 зубчики часнику
1 стручок гіркого перцю без зерняток
1 ст. ложка карі
1 ст. ложка томатної пасти
Сіль, гвоздика, кориця, лимонний сік, топлене масло

1. Сочевицю залити ½ л води, додати одну дрібно нарізану цибулину та відварити до готовності.
2. Другу цибулину також подрібнити і трохи обсмажити на топленому маслі. Додати подрібнений часник, нарізаний тонкими кружальцями гіркий перець, спеції та обсмажити протягом 2-3 хвилин.
3. Додати порошок карі, томатну пасту і тушкувати 3-4 хвилини. Потім всипати сочевицю і все перемішати.
 

ЛОСОСЬ ПО-БЕНГАЛЬСЬКИ

400 г філе лосося
1 ст. ложка меленого насіння гірчиці
¼ ч. ложки насіння кмину
¼ ч. ложки насіння фенхелю
1 ст. ложка гірчиці
Куркума, перець чилі
Сіль, рослинна олія

1. Рибу нарізати невеликими шматочками і натерти сіллю, куркумою та перцем чилі.
2. Покласти в миску, накрити, і поставити у холодильник на 1 годину.
3. Розігріти на сковороді рослинну олію і висипати в неї насіння гірчиці, фенхеля й кмину. Трохи обсмажити, помішуючи.
4. Додати гірчицю, влити трохи води, щоб вийшов пастоподібний соус.
5. Покласти на сковороду шматочки риби та обсмажити на середньому вогні, постійно поливаючи соусом.

ОЛАДКИ ПО-КАШМІРСЬКИ

1 склянка борошна
¼ склянки крохмалю
¼ чайної ложки розпушувача
1 цибулина
300 г замороженого шпинату
1 баночка консервованого горошку
1 ч. ложка тертого кореня імбиру
Сіль, гострий перець, рослинна олія

1. Горошок розім'яти виделкою або подрібнити у блендері, цибулю дрібно нарізати, шпинат розморозити.
2. Всі інгредієнти змішати в мисці, влити трохи води, щоб вийшло тісто для оладок, посолити, поперчити, ще раз перемішати.
3. Смажити оладки на олії з обох боків до золотистого кольору.

ТІККА-МАСАЛА

0,5 кг курячого філе
4 помідори
1 цибулина
4 зубчики часнику
½ склянки жирних вершків
1 стручок зеленого перцю
Суміш спецій гарам-масала (чорний і білий перець, кориця, гвоздика, мускатний горіх, кмин, кардамон, бад’ян, коріандр)
Куркума
Сіль, рослинна олія

1. Куряче філе нарізати невеликими шматками, викласти на деко, скропити рослинною олією та запікати в духовці 15 хвилин при температурі 180 градусів.
2. У глибокій сковороді підсмажити дрібно нарізану цибулю до золотистого кольору.
3. Помідори нарізати дрібними кубиками, подрібнити часник. Додати помідори та часник до цибулі й тушкувати, помішуючи, поки помідори не пустять сік. Додати спеції та перемішати.
4. Покласти на сковороду шматочки філе, перемішати, посолити і тушкувати під кришкою на середньому вогні ще хвилин п'ять.
5. Зелений перець очистити від насіння та дрібно нарізати. Додати його до курки з овочами, перемішати, трохи протушкувати.
6. Влити вершки, перемішати і потримати на вогні ще кілька хвилин.

КХІР - РИСОВИЙ ДЕСЕРТ

½ склянки рису
5 склянок молока
1 склянка цукру
½ склянки горіхів
Кілька зерняток кардамону

1. Рис залити 3 склянками молока та відварити до м'якості.
2. Розтерти рис ложкою, влити молоко, що залишилося, додати цукор і кардамон.
3. Варити на повільному вогні, постійно помішуючи, поки рис не стане консистенції густої каші.
4. Вийняти зернятка кардамону, додати горіхи та перемішати.
5. Перед подачею охолодити.

Телепрограма