Теплі яблучні пироги для осені. Рецепти від Едуарда Насирова
Нам здається, що осінь - це найкращий час для теплих, затишних пирогів. Хіба можна не відчути себе щасливим, коли сидиш у колі близьких з чашкою гарячого чаю та шматочком пирога у руці? Пропонуємо кілька простих і цікавих рецептів пирогів з сезонними фруктами, а саме - з яблуками. 
ДУЖЕ ПРОСТИЙ ЯБЛУЧНИЙ ПИРІГ
 

Сьогодні у нас пиріг - чудове і затишне поєднання кориці та яблук. Особисто для мене ця комбінація просто чарівна та мега осіння! Пиріг дуже простий, тому раджу приготувати для домашнього чаювання: 
на пиріг 24-26 см
 тісто:
 150 вершкового масла
 1,5 склянки борошна
 3 ст. л. сметани
 1/2 ч. л. розпушувача
 2 ст. л. цукру
 дрібка солі 
начинка:
 7-8 яблук
 1/2-2/3 склянки цукру (за смаком)
 1 ч. л. кориці
 70 г вершкового масла
 сік 1/2 лимона
 
Холодне масло натираємо на крупній тертці та розминаємо в крихту з борошном. Додаємо сметану, сіль, цукор і розпушувач. Всі інгредієнти добре розминаємо та замішуємо тісто. Сформувати кулю, накрити плівкою і відправити в холодильник на 1 годину.
 За цей час яблука очистити та нарізати скибочками. Щоб фрукти не потемніли полити соком половини лимона.
 Тісто розкачати і покласти у змащену форму. Викласти на тісто яблука, присипати цукром і корицею. Пиріг відправити у розігріту до 180 С духовку на хвилин 30-40 (до м'якості яблук і золотавого кольору тіста). За бажанням можна за 5 хвилин до готовності розкласти зверху на пирозі шматочки вершкового масла.
 Подавати пиріг з міцним чаєм чи, наприклад, з ванільним морозивом. Загалом це вже тонкощі, головне що пиріг є, а як його подати і з чим їсти, гадаю, розберетеся))) 
ЯБЛУЧНИЙ ПИРІГ З ПУДИНГОМ І БІЛИМ ВИНОМ
 

Сьогодні у нас за програмою ремейк старенького, але такого чудового домашнього пирога - вишуканого та елегантного!!! Чарівний пиріг з білим вином для рідних і коханих: 
на форму 24 см
 для пісочного тіста:
 250 г борошна
 1 ст. л. цукру
 дрібка солі
 1 жовток
 135 г вершкового масла 
для начинки:
 1 пакетик ванільного пудингу
 350 мл білого сухого вина (у мене G7 Sauvignon Blanc)
 3 ст. л. цукру
 ваніль
 800 г яблук
 1 білок
 абрикосовий джем/мед для змащування
Муку змішати з цукром і сіллю, додати холодне масло і розтерти його до стану крихт. Додати жовток і за необхідності кілька ложок холодної води. Швидко замісити тісто, скачати його в кулю і, загорнувши в плівку, прибрати до холодильника на 30 хвилин.
 Духовку розігріти до 180 С, тісто викласти у форму, попередньо розкотивши. Накрити тісто папером для випікання і насипати зверху горох/квасолю або інший гніт. Поставити форму в духовку на 10-13 хвилин.
 Порошок для пудингу розвести у вині, додати ваніль з цукром і варити, помішуючи, до закипання та загусання. Зняти з вогню.
 Яблука очистити, половину нарізати кубиками, а половину - пластинками, і скропити лимонним соком щоб уникнути потемніння. Додати білок.
 Яблука, нарізані кубиками, змішати з пудингом і білком. Викласти начинку на корж, а зверху розподілити яблука нарізані пластинками. Випікати 40 хвилин.
 Поверхню змастити джемом або рідким медом. Дочекатися поки пиріг охолоне і можна подавати до столу!!! 
ЗАКРИТИЙ ЯБЛУЧНИЙ ПИРІГ З ГОРІХАМИ
 

Яблучних пирогів не буває багато! Всі вони по-своєму гарні. Наприклад, цей пиріг просто тане у роті! А який у нього аромат!!! Дуже рекомендую приготувати: 
на пиріг 22 см
 200 г вершкового масла
 250 г борошна
 2 жовтки
 2 ст. л. цукру
 2 ст. л. горілки
 5-6 зелених яблука
 4-5 ст. л. цукру
 щіпка кориці
 1 ч. л. ванільного екстракту
 цедра 1 лимона
 сік 1/2 лимона
 жменя мелених горіхів
 +100 г цукрової пудри
 2 ст. л. яблучного лікеру або іншого алкоголю (я використовував вино з кульбаб)
Готуємо тісто - масло подрібнити з борошном в крихту, додати решту інгредієнтів і швидко вимісити. Скачати тісто в кулю і поставити на 1 годину в холодильник.
 Яблука очистити і нарізувати кубиками, додати всі інші інгредієнти і перемішати.
 Тісто розділити на 2 частини (2/3 і 1/3). Розкачати більший шматок за розміром форми, враховуючи бортики. Покласти тісто у форму.
 Зверху посипати тісто горіхами (не скупіться). На горіхи викласти яблучну начинку. Розрівняти.
 З тіста, що залишилося, розкачати коло діаметром форми. Викласти тісто на пиріг і защипнути краї. З обрізків, як я, можете зробити якусь прикрасу. Зробити в пирозі кілька проколів ножем, щоб пара могла виходити вільно.
 Випікати пиріг при 180 С хвилин 40 - до золотавого кольору.
 Дати пирогу охолонути хвилин 10, потім обережно вийняти з форми - краще використовувати роз'ємну.
 Змішати цукрову пудру з алкоголем і полити пиріг сиропом.
 Подавати до столу - він чудовий як в теплому, так і в охолодженому вигляді!





  




